Lazán elhajtott a tahó, miután elgázolta olvasónkat

2023.05.31. 10:48

A jó idő beköszöntével egyre több motorossal találkozhatunk az utakon, akikre autósként kiemelten ajánlott figyelni. Olvasónk a közelmúltban pont egy olyan sofőrrel karambolozott, aki nem tett így, majd el is hajtott a baleset helyszínéről. A motoros a balesetet videóra vette, amit tanulságos sztoriként meg is osztott velünk.

Olvasónk egy május végi szerda este úgy döntött, hogy elmegy egy picit motorozni. Útja a XI. kerületi Egér Úton kezdődött a Kőérbeki út irányába. Az M1-es autópálya lehajtó becsatlakozásához érve azt látta, hogy a külső sávban egy személygépjármű lassított, majd úgy tűnt, hogy megáll. Elengedte a külső sávban haladókat, de olvasónk előtt 15-20 méterrel balra indexelt, majd elkezdett visszakanyarodni a dupla záróvonalon keresztül. És innen kezdődött a baj.

„60 km/h-val haladtam egy 125 köbcentis motorkerékpáron, amikor láttam, hogy a VW kiteszi az indexet előttem, lassítani kezdtem, de amikor bevágott elém, az váratlanul ért. A hirtelen fékezés következtében a hátsó kerekem blokkolt, a becsapódáskor kb. 30 km/órára sikerült lelassítanom. Természetesen mindkét féket használtam, A motor az esetet megelőző héten műszaki vizsgálaton sikeresen átment. Sajnos nem volt esélyem az autót jobbról kerülni, és mivel a kürt hangjára sem állt meg a záróvonalon keresztül áthaladva próbáltam menekülő utat találni, de a sofőr nem lassított, így a szembe-sávban ütköztünk. Az autó az ütközés pillanatában ált meg, szerencsémre, mert az autó elé estem.”

Olvasónk szerencsére pár zúzódást leszámítva sértetlenül megúszta az ütközést. Viszont az ütközés után a kocsi visszatolatott és lógó lökárhítóval elhajtott a baleset helyszínéről. Olvasónk nem tudott segítség nélkül felállni az útról, ugyanis az eltört lábtartó a csizmájához szorult. A rendőrséget az érkező autósok hívták ki. A motornak a lábtartó mellett az indexe is letört, valamint elgörbült a villája és kereke.

Olvasónk így értékelte az esetet: „Nekem pozitív élményként maradt meg az eset, hiszen a motoron kívül nem sérültem, tanulság, hogy csizma és védőfelszerelés nélkül nem szabad motorra ülni, rengeteget számít. A fedélzeti kamera nélkül pedig esély nem lenne megtalálni az elkövetőt, pedig remélem, hogy többet nem ülhet kormány mögé. A rendszám alapján a vidéki idős sofőr eltévedhetett, lehet nem is tudta, hogy szabálytalanságot követ el a visszaforduláskor, de a cserbenhagyás vétke alól ez nem mentség, egy esetleges combcsont törés esetén a másodpercek számítanak.”

A jogász válaszol

Btk. 239. § Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A törvény rendelkezése értelmében a cserbenhagyás elkövetője a balesettel érintett bármely járművezető lehet, nem csak a balesetet okozó járművezető. Mulasztásos bűncselekményről lévén szó, megvalósulásához a jogszabályban előírt megállási- és segítségnyújtási kötelezettség elmulasztása szükséges.

A megállási kötelezettség nem szorul magyarázatra, ahogyan az eltávozás tilalma sem.

A meggyőződési kötelezettség a járműből való kiszállást, az esetleges sérültek számának és

állapotának felmérést jelenti, vagyis annak empirikus úton történő megvizsgálását, hogy van-e a baleset helyszínén segítségnyújtásra szoruló vagy közvetlen veszélyben lévő személy. 

A cselekmény büntetési tétele 1 évig terjedő szabadságvesztés. A bűncselekmény elkövetői tipikusan a sokkos állapottal és az adrenalin okozta pánikkal magyarázzák tettüket a bíróságon – írta Dr. Takács Krisztián ügyvéd.

Az eset tanulsága az autósok számára, hogy a tartós jó idővel a motorosok száma is nő az utakon, így ajánlott fokozottan figyelni rájuk. Irányváltoztatás előtt mindig nézzünk bele a tükörbe, figyeljük a holtteret.

Motorosoknak pedig azért lehet tanulságos ez az eset, hogy mennyit számít a megfelelő védőfelszerelés, amit mindig használjunk.

Triviális, de mégis nem lehet eléggé hangsúlyozni: ha balesetet okozunk, semmiképpen ne hajtsunk el a helyszínről.