A védett biciklisávokat kritizálja az Országos Mentőszolgálat

2023.08.09. 06:16

Az Országos Mentőszolgálat hétfőn egy Facebook-posztban fejtette ki álláspontját a védett biciklisávokra, ugyanis azok túl keskenyek a parkoláshoz, valamint az oszlopok is nehezítő tényezők. Erre a posztra később a főpolgármester kabinetfőnöke is reagált, aki érdekesnek találja a poszt mondanivalóját.

Elég hangzatos „EZEN BOSSZANKODNAK A BUDAPESTI MENTŐK” felütéssel kezdte egyik hétfői posztját az Országos Mentőszolgálat. A leírásban pedig részletesen leírták bosszankodásuk okát, ami szerint az újonnan kialakított biciklisávok nagyban megnehezítik a mentőautók közlekedését. „A buszsávokból kialakított kerékpárutak ahhoz ugyanis keskenyek, hogy a mentőautó biztonságosan haladjon rajta, az oszlopok ráadásul még a parkolást is megnehezíthetik egy-egy helyszínen” – írták.

Hozzátették, hogy próbálnak alkalmazkodni az új helyzethez, de ez nem egyszerű. A poszthoz pedig csatoltak egy képet, ami egy ilyen védett biciklisávban áll a Váci úton, a Balzac utca kereszteződés után.

Még aznap pedig erre a posztra reagált a főpolgármester kabinetfőnöke, aki a képen látható helyszínről elmondta, hogy az korábban parkolósáv volt és gyakorlatilag állandóan tele volt, de akkor nem zavarta a mentősöket ez a helyzet. Balogh Samu hozzátette: megkérte kollégáit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a mentősökkel, hogy megoldást találjanak az esetleges problémára.

A poszt alatt kommentelők egy része jelezte, hogy a képen szereplő terület nem parkoló-, hanem buszsáv volt. Ez pedig részben igaz. A hármas metró felújítása miatt ugyanis a parkolósávot ideiglenes buszsávvá alakították. Viszont ez az átmeneti időszak majdnem három évig tartott.

A mentősök posztja alatt pedig páran azt írták, hogy a mentőautó közelebb is állhatna az útpadkához és úgy elférne, viszont az OMSZ később javította a posztját annyiban, hogy hozztették, "a kép illusztráció".