Egyre többen hajtanak fel szemből a sztrádákra a briteknél

2023.09.07. 06:06

Angliában jelentősen nőtt azoknak az autósoknak a száma, akik szembe hajtanak fel az autópályára. Ennek oka nem csupán az ittas vezetés lehet.

Angliában a 2023. június 19-ét megelőző 12 hónapban 872 autós hajtott fel szemben az autópályákra, ez 13 százalékos, riasztó mértékű növekedés – idézte a brit autópálya-társaság adatait a Guardian. 

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.

A jelentés a meg nem erősített szabálysértéseket is tartalmazza. A legutóbbi esetek közé tartozik egy baleset 2022 júniusában, amikor egy 15 éves fiú egy lopott furgonnal hajtott fel szembe az M606-os autópályára és három ember halálával járó balesetet okozott. Az M5-ös sztrádára tavaly októberben egy ittas nő hajtott fel rossz irányban és három további autóval ütközött. Egy VW Golf sofőrje szándékosan hajtott fel szembe szintén az M5-ösre, ahol kifejezetten gyorsan hajtott a vele szembe jövők között cikázva.

A legriasztóbb az esetekben talán az, hogy a részegség mellett az is sokszor okozója a kétbalkezes viselkedésnek, hogy a navigációt „követő” sofőr nem figyel kellően arra, merre kanyarodik az autójával. Előfordul, hogy egy olyan utasítást, mint például „Forduljon le a harmadik kijáratnál!” anélkül követnek, hogy meggyőződnének róla, valóban ott kanyarodtak el, ahol az utasítás szerint kellett volna. 

Jöhetnek az érzékelők 

A szakértők azon morfondíroznak, milyen technikai megoldással lehetne figyelmeztetni a vezetőket arra, hogy rossz irányba tartanak. Talán a felhajtók mellett érzékelőket lehetne elhelyezni, amik riadót fújnának, amikor azt látják, hogy valaki szemből készül felhajtani az autópályára. Addig is "könyörögnek" az autósoknak, hogy tartsanak távol maguktól mindent, ami elvonhatja a figyelmüket a vezetésről. Koncentráljanak arra, hogy ne kövessenek el fatális, borítékolhatóan súlyos balesetet okozó hibákat.