Parkolhatsz ingyen a saját kapud előtt? – a választ kevesen tudják, sokan csak tippelik

2023.12.15. 06:07

A saját kapubeállód és a garázsod kapuja előtti közterület valójában magánparkoló? Ilyet persze nem mond a jog, de ha alaposabban átrágjuk a szabályokat, akkor könnyen erre a következtetésre juthatunk.

tilosban várakozó járművek pótdíjazásának problematikáját meg lehet közelíteni életszerű oldalról is. Olvasóink is ezt teszik, hiszen őket sokkal jobban érdekli az ingyenes parkolás lehetősége annál, hogy melyik önkormányzat hogyan értelmezi a jogszabályi felhatalmazásokat. 

Olvasónk, Zalán arra kíváncsi, hogy a közterületen lévő útra nyíló garázsának ajtajában letámaszthatja-e a kocsit?

Tisztelt Totalcar!

A saját kapu előtt állás ügyében nekem inkább az lenne a kérdésem, hogy az, ha valakinek van egy kapu vagy garázs bejárója (vagy ami annak néz ki), akkor neki jár hozzá egy dedikáltan az ő kizárólagos használatára fenntartott köztéri parkoló hely is?

Köszönettel: Zalán

Ez egy radikálisan egyszerű megközelítés, a rövid válasz pedig a gyakorlatra tekintettel igen lesz akkor is, ha első olvasatra nem logikus. 

Vegyünk egy random garázst a panel földszintjén, ami az útra nyílik. A garázsban nyilván autó áll, egy helyet fizetett, egyet jogosult használni.

Csakhogy, a garázs önálló ingatlan.

A KRESZ pedig azt mondja, hogy "Tilos várakozni ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza." Ebből az is következik, hogy ha a tulajdonos hozzájárul, akkor már nem tilos. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy odatámasztja a garázs tulajdonosa a vasat az ajtóba, majd jön a közteres / rendőr, aki észleli a szabálysértést és intézkedik.

Ha tettenérik az épp parkolgató sofőrt, akkor könnyű lesz igazolni a hozzájárulást, hiszen tulajdonosként azt saját magának nyilván megadta, de a személyazonosság és a tulajdonjog igazolása sem lehet probléma. 

Így se helyszíni bírság, se feljelentés nem lesz, se pénz.

Ha a sofőr nincs jelen, a hatóság embere ún. "távollétes" helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést oszt ki jutalmul. Ez viszont nem lesz túl hatékony eszköz, mert utólag igazolható a parkolás jogszerűsége és a Szabálysértési törvény 60. §-a alapján akár a felelősséget is hárítani lehet.

Így a valóságban elmarad a garázs előtt várakozó jármű sofőrjének felelősségre vonása. 

A jogalkotói szándék pedig pont erre irányult.

Ez egy olyan jogi "kiskapu", ami évtizedek óta velünk van, széles körben ismert, a jogszabály mégsem módosul. Vagyis ez azért van így, mert a törvényhozó direkt így akarta és azóta sem gondolta meg magát.

Elsőre kiskapuzásnak tűnik ugyan, de valójában a mindennapi élethez igazított szabályról van szó. Akinek nincs ott keresnivalója, az bírságot fog kapni. Akinek pedig van és ezt tudja is igazolni, az gyakorlatilag kapott egy plusz - kizárólagos - parkolóhelyet ingyen a már kifizetett mellé. Ezért parkol a legtöbb társasházi garázskapu és családi kertkapu előtt egy állandó autó. 

Igazságos?
Nem igazán.
Életszerű?
- Kétségtelenül.

A jog sajnos gyakran ilyen, az igazságosság iránti igényt felül tudja írni a társadalom működőképes állapotban tartásához fűződő közösségi érdek. Aki ebben nem hisz, annak javaslom tanulmányozásra a "Lakó- pihenő övezet" tábla jogintézményét. Az pont ugyan ez a történet igazságosság felől nézve, csak pepitában.  

Az élet nem mindig igazságos. A KRESZ-ben is van néhány specifikus szabály, ami csak egy szűk körnek kedvező, jogilag mégis rendben van. Fotó: virci
Az élet nem mindig igazságos. A KRESZ-ben is van néhány specifikus szabály, ami csak egy szűk körnek kedvező, jogilag mégis rendben van. Fotó: virci

Jákobot is foglalkoztatja a téma, de ő kertkapuban utazik. 

Tisztelt Totalcar!


Az imént olvastam a frissen megjelent cikkét a zuglói parkolásról. Csupán jelezni szeretném Önnek, hogy a Józsefvárosban sokkal humánusabban, és a törvényi előírásoknak kezelik a parkolást / pótdíjazást. Az Ön korábbi cikkein felbuzdulva augusztusban írtam a Józsefvárosi Parkolási Igazgatóságnak állásfoglalásukat kérve a kapubeállóban történő várakozásról / parkolásról.

Kettő héttel később már kézhez is kaptam a pozitív választ, miszerint kapubejáróban nem pótdíjazhat a parkolóőr.

Számomra ez nagy könnyebbség, mert szüleimet meglátogatva nem kell mindig a kertbe beállnom a kocsival, csupán elegendő a fenti választ kitenni a szélvédő mögé, s ezzel már le is van tudva a parkolási díjfizetés. Gondoltam írok egy pozitív példát is, miszerint más kerületben humánus, okos és nem utolsó sorban törvénytisztelő módon gondolkozik és cselekszik a parkolási társaság.


Üdvözlettel: K. Jákob

Bizony, jobb helyeken tudják miként kell értelmezni a jogi előírásokat és nem pótdíjaznak ott, ahol a KRESZ eleve kizárja a várakozás - és ezzel a parkolási közszolgáltatás nyújtásának - lehetőségét is. Reméljük, hogy idővel minden kerületi önkormányzat eljut majd erre a szintre és egységes lesz a jogértelmezés. 

Addig pedig ott a bíróság. 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.