Kigyulladt az autó javítás közben, a szerviz biztosítója nem téríti az egész kárt?

2024.03.06. 05:56

Miklós baleset utáni javításra adta le az autóját egy vidéki márkaszervizben, a beavatkozás viszont nem várt fordulatot vett. Az autó kigyulladt, a szerviz biztosítója pedig nem akarja kifizetni az olvasónknak járó teljes összeget. De ne szaladjunk ennyire előre.

Újszülötteknek a Casco: ha elkottázol valamit vezetés közben, a saját károdat a Casco biztosítás terhére rendeztetheted a biztosítóval, aki viszont csak az önrész feletti összeget fizeti ki. Az önrész mértékében-összegében pedig még szerződéskötéskor egyeztek meg. Ilyenkor a biztosított és a kedvezményezett ugyanaz a személy.

Ha egyedüli résztvevője vagy a balesetnek, csak a Casco segíthet.
Ha egyedüli résztvevője vagy a balesetnek, csak a Casco segíthet.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy a biztosítási jog nem csak a Casco tekintetében ismeri az önrész jogintézményét, hanem a felelősségbiztosításnál is. Tessék? Jól olvastátok, de pánikolni felesleges, a KGFB a Cascoval ellentétben nem alkalmaz önrészt. 

Akkor miért fontos ez az autósoknak? 

Minden KGFB felelősségbiztosítás, de nem minden felelősségbiztosítás KGFB!

A KGFB-n kívüli felelősségbiztosításról tudni kell, hogy:

- célja a károkozó mentesítése egy harmadik személynek okozott kár megfizetése alól

- a károsult nem áll közvetlen jogviszonyban a károkozóval

- megtalálható benne az önrészvállalás kötelezettsége is

- jellemzően vállalkozások, cégek kötik (tipikusan ilyen az autószerelő műhely)

Elvira esetét már ismeritek, ott a biztosító tájékoztatta olvasónkat, miszerint: "Értesítjük Önt, hogy a tárgyban hivatkozott kárügyben kárszakértőnk szállítási számlára (85.185,-Ft) és értékcsökkenésre (98.436,-Ft) összesen 183.621,- Ft kártérítési összeget állapított meg. Mivel a biztosítottunk szerződés szerint a vállalt önrészesedése 10%, így a megadott bankszámlaszámra 165.259,-Ft kártérítést fizettünk ki. Biztosítottunk figyelmét felhívtuk a vállalt önrészesedés összegét megtéríteni szíveskedjen."

Neki szerencséje volt, mivel a felelősségbiztosítással rendelkező önkormányzat átutalta az önrész összegét, közvetlenül az ő bankszámlájára. 

Ha nem KGFB-re megy a javítás, akkor figyelni kell az önrészre is!
Ha nem KGFB-re megy a javítás, akkor figyelni kell az önrészre is!

Miklósnak nem volt ilyen szerencséje

Az ő autóját egy vidéki márkaszervizben próbálták meg helyreállítani KGFB-re egy baleseti sérülésből, a hegesztési munkák során viszont kigyulladt az autó. Senki sem nevetett. 

A tűzkárt a márkaszerviz felelősségbiztosítására rendezték. Itt már két biztosítás játszott egyszerre: a károkozó autós KGFB-je és a márkaszerviz felelősségbiztosítása. Utóbbi azonban csak a megállapított kárérték 90 százalékát utalta át Miklós bankszámlájára, azzal a megjegyzéssel, hogy a maradék 10 százalékért a károkozó műhelynél házaljon. 

ha a károkozó műhely időközben megszűnt, vagy csak szimplán nem hajlandó fizetni, akkor mi van? 

"Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával...". Ja, bocs, ezt nem ide. 

A fenti biztosítói gyakorlat több aggályt is felvet.

A Polgári Törvénykönyvünk a "teljes kártérítés elvét" rögzíti,

amikor kimondja, hogy az okozott kárt teljes egészében meg kell téríteni. A jogszabályban szó sincs önrészről. 

Ilyen esetben a márkaszerviz és a biztosító vannak szerződéses jogviszonyban egymással. Miért kellene akkor Miklósnak házalnia az önrészért? 

Amennyiben a szerviz és a biztosító közötti szerződés úgy rendelkezik, hogy az autósnak járó összeg 90 százalékát állja a biztosító, a maradék 10 százalékot pedig a műhelynek kell rendeznie, az két oldalról is problémás

  • Egyrészt létrehoz egy jogviszonyt a műhely és az autós között annak ellenére, hogy a felelősségbiztosítás ezt logikailag kizárja,
  • Másrészt ütközik a Ptk. teljes kártérítési elvével. 

A jogszabálynak megfelelő megoldás az lenne, ha a biztosító a kár teljes összegét kifizetné Miklósnak a felelősségbiztosítás terhére, majd utólag - ún. regressz igény formájában - követelné az önrészt a károkozó műhelytől. Az ilyen felelősségbiztosításoknál a biztosított a műhely, a kedvezményezett pedig az autós, ellentétben a Casco-val! 

Egyáltalán nem mindegy, hogy ki-kivel van jogviszonyban!
Egyáltalán nem mindegy, hogy ki-kivel van jogviszonyban!

mégis Sokszor tapasztalt gyakorlat ilyen esetekben, hogy a 10 százalékot (önrész) nem utalják át az autósoknak, helyette a károkozóra mutogatnak a biztosítók

Miklós szemszögéből nézve ez azonban teljesen abszurd. Neki kára keletkezett a balul elsült javításból, a Ptk. szerint pedig a teljes kárát meg kell téríteni attól függetlenül, hogy a szerviz mekkora önrészt vállalt a felelősségbiztosításában. Neki ahhoz semmi köze.  

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.