Meglepetés a hazai üzemanyagfogyasztásban - mire számíthatnak az autósok a következő időszakban?

2024.06.12. 06:00

Az idén emelkedőre került az üzemanyag-forgalom volumene, egyszerűbben a mennyiségi eladásoknál látható növekedés. Január és április között 3,4 százalékkal több üzemanyag fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez nagyban köszönhető annak, hogy tavaly jelentős visszaesés volt, bő 20 százalékkal csökkent a forgalom a 2022-es időszakhoz képest, amikor még érvényben volt a 480 forintos ársapka. 

benzinkut

Emellett a hivatalos KSH-adatok szerint az üzemanyagok valamivel olcsóbbak voltak az idei év első négy hónapjában, mint egy évvel korábban. A 95-ös benzin átlagára az idén 608, a gázolajé 635 forint volt, szemben a tavalyi 619 és 641 forinttal.

A több mint 3 százalékos mennyiségi növekedéshez 962 milliárd forintot meghaladó "eltankolt" összeg társult,  ez 2,6 százalékkal haladja meg a tavalyi közel 938 milliárdos adatot. 

Pro és kontra az olajpiacon

Az egyelőre kérdés, hogy az év hátralévő részében milyen üzemanyag-forgalom és -árak várhatóak. Rendre jelennek meg előrejelzések, amelyek hol növekedést, hol csökkenést vetítenek előre az olaj árára, amely nagyban befolyásolja, hogy mennyibe kerül majd az üzemanyag a kutakon. A helyzet naponta, hetente változhat, ezért érdemes rendszeresen figyelni a változásokat. Fontos továbbá, hogy a magyarországi benzinár rengeteg tényezőtől, például az forint euróhoz és dollárhoz mért árfolyamától is függ. 

Mindenesetre a legfrissebb olajár-előrejelzések szerint nemzetközi szinten drágább benzint hozhat a nyár, a szakértők áremelkedést várnak a következő hónapokban az olajpiacon, de látják azokat a körülményeket is, amelyek útját állhatják a nagy drágulásnak. 

olajkut

A Brent olajfajta jegyzése június 10-én hordónként valamivel 80 dollár, a WTI ára 76 dollár felett alakult. Az enyhe erősödést megelőzően június első hete egy kétnapos drágulást hozott, amit kisebb esés követett június 7-én. Ez lett a harmadik egymást követő hét, amelyen az olajár heti összehasonlításban gyengült.

A Goldman Sachs bank elemzői azt jósolják, hogy a Brent ára 86 dollárra megy fel a júliussal kezdődő harmadik negyedévben. Ezt arra alapozzák, hogy az évnek ebben a szakaszában rendszerint megugrik a kereslet az üzemanyagok iránt. Egyrészt az emberek turistautakra indulnak, másrészt a kiskereskedők ilyenkor szerzik be a karácsonyi szezonra az árut, ami a felpörgeti a teherszállítást.A Goldman prognózisa szerint mindez napi 1,3 millió hordós keresleti többletet eredményez a piacon. 

Az FGE energiapiaci tanácsadó cég szintén azt jósolja, hogy az olaj a 80-90 dolláros tartomány közepét veszi célba az év következő negyedében. Ezek a jóslatok arra utalnak, hogy befektetői szempontból pesszimista (árcsökkenést váró) hangulat eltúlzott.

Hiába strapálja magát az OPEC+?

Az OPEC+ olajkartell kitermeléskorlátozása ellenére az olajtartalékok növekednek a világ jelentős országaiban. Az Egyesült Államokban például a nyersolaj- és a benzinkészletek is felfelé vették az irányt. A piaci befektetők azon rágódnak, hogy az OPEC+ októbertől kezdve kivezeti a korlátozások egy részét.Ez növelné a kínálatot következésképpen nyomást gyakorolna az olaj árára. A kartell tagországainak legutóbbi ülése erősítette a galamb hangulatot, ami hozzájárult a piaci árcsökkenéshez. Az sem változtatott ezen, hogy az OPEC+ két legjelentősebb tagja, Oroszország és Szaúd-Arábia kormánya igyekezett azt kommunikálni, hogy kőkeményen kitartanak olajtermelésük és ezzel kivitelük visszafogása mellett.

Nyomást gyakorol az olaj árára az erős dollár. Az amerikai devizának ugyanis jó tett, hogy kedvező adatok jelentek meg az amerikai foglalkozatásról. Ez ugyanis megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a bér-ár spiráltól tartó amerikai jegybank, a Fed nem fogja rövid időn belül csökkenteni alapkamatát, így erős marad a dollár iránti kereslet. Eközben az euró gyengült, miután Emmanuel Macron, Franciaország államfője bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat írnak ki.

Vegyes piaci jelzések érkeztek

Eközben nem érkeznek egyértelmű irányt mutató jelzések az energiapiacon túli gazdaságból. Az Európai Központi Bank csökkentette alapkamatát, amire 2019 óta nem volt példa.

Az európai jegybank úgy látja, hogy a magas hitelköltségek megfojtják a gazdaságot, miközben az infláció gyengülő veszélyt jelent. Ezzel egyidejűleg azonban a legfrissebb kínai kereskedelmi adatok szerint a világ második legnagyobb gazdasága mérsékelt olajéhséggel van jelen a piacon. Hiába látható a kínai vállalatok exportjának erősödése, ez nem párosul az energiahordozók importjának felpörgésével, ami elbizonytalanítja az olajpiaci befektetőket.