Filléres Neppertrükk – Karcos szélvédő és az acélgyapjú

2016.05.08. 06:25

Az általam csak Csodatévő Acélgyapjúként emlegetett cucc lassan tényleg rászolgál a népmesei névre: megdöbbentő, de nem csak tisztítani lehet vele, hanem egész jó hatékonysággal tünteti el a zavaró karcokat az üvegről.

A múltkor kipróbáltuk, hogyan lehet egy marék acélforgáccsal nem csak egyszerűen tisztává, hanem szupertisztává varázsolni az autó szélvédőjét. Ha már a kezemben volt az acélgyapjú legfinomabb (az OBI-ban háromnullás, máshol négynullás) verziója, egy flakon üvegtisztító és egy tégelynyi jó minőségű lakkápoló viasz, le kellet azt is tesztelnem, tényleg el lehet-e tüntetni vele a finom karcokat az üvegből. Meglehetősen szkeptikus voltam, hiszen a nagyon finom acélgyapjúnak pont az a lényege, hogy nem elég kemény ahhoz, hogy összekarcolja az üveget, tehát ahhoz sem lesz elég kemény, hogy az egyenetlenségeket kicsiszolja.

Aztán elgondolkoztam a dolgon, és arra jutottam, nem is feltétlenül kell konkrétan az üveg felületét felcsiszolva políroznia. Hiszen a hátsó üveget a sokszor szárazon járatott ablaktörlő ezernyi apró karccal tette rondán fénytörővé, de nem csak a karcok okozzák a kellemetlen fényeffektust, hanem a mikrokarcokba beülő koszdarabkák is erősen hozzájárulnak a látványhoz. Meg aztán a viasz a fényezésen is úgy működik, hogy a finom lakkegyenetlenségbe beleül, és feltölti azokat, így teszi a látványt szebbé. Tehát akár működhet is a dolog.

Adva volt egy kombi Octavia hátsó ablaka, ami, hasonlóan más három- vagy ötajtós és kombi autó csomagtérajtó ablakához, csúnya ablaktörlőnyomokkal volt tele. Hiszen a hátsó ablak a legdurvább, legsarasabb, a kerekek által felvert és a turbulencia miatt felrántott dzsuvát kapja, ami még akkor is karcolja az üveget, ha bőven kapja a vizet. De sokszor van, hogy a szakaszos ablaktörlőt bekapcsolva felejtik, nem veszik észre (mert ritkán néznek tükörbe, tetőig van pakolva a csomagtartó, sötét van, stb.) hogy a szerencsétlen már vagy tíz perce a tök száraz üveget csiszatolja. Aztán este, mikor a mögöttünk jövő fényszórója világítja meg a frissen mosott kocsi ablakát, a sírba kergeti az embert a legyező formájú minta, mert szanaszét szórja a fényt, vakít és ronda. Ezzel mit tud kezdeni a trükk?

Egy maréknyi acélgyapjúval és pár spriccantásnyi ablaktisztítószerrel indítottam az első támadást. Az már az öblítés után is jól látszott, hogy a kocsimosáskor felhordott folyékony viaszt gyönyörűen letakarítottam, és már az első menetben is látni véltem a különbséget. Aztán egy újabb dörzsölés, szárítás és kétszeri viaszolás majd polírozás után leesett az állam. Videón ugyan alig látni a kiindulási állapot és a végeredmény közti különbséget, de szerencsére fényképen jól látszik: kisebb csoda történt.

Azért nem vagyok annyira naiv, hogy ne gondoljam azt, hogy az első komolyabb zuhé és az ablaktörlő használata után nem fog veszíteni a csillogásából az üveg. De a gyaszatolás óta volt már több felhőszakadás, használtam az ablaktörlőt is, és még most is egyértelműen látszik, hogy sokkal jobb a helyzet, mint a kezelés előtt. Azt gondolom, egy-két havonta elég lehet lelkiismeretesen újraviaszolni az üveget, és így nagyságrendekkel szebb maradhat a felület, mint előtte volt.