Koromfelhőbe burkolózó Cordoba

2008.08.22. 16:46

Azt mondták, nem tudják javítani

Kedves Autódoki!

Az idén év elején vásároltam egy Seat Cordobát a legkisebb dízel motorral. Az autót megkedveltem, de akad vele egy kis problémám. Már új korától kezdve sűrű fekete füstöt ereget, ha egy kicsit jobban gyorsítok. most 6000 kilóméter van benne. Természetesen a bejáratásnál figyeltem a fordulatszámra, terhelésre, stb. 5000 km után elvittem, a szakszervízbe ezzel a problémával, ott a szerelők is látták a kormot, bemérték, de azt mondták belefér a tűrésbe, és hogy nem tudják javítani. Azt megemlítették, hogy nekik még nem volt ilyen tapasztalatuk, még senki nem jelzett ilyen hibát. Valóban nem lehet ilyen elektronikusan vezérelt motoron beállítást változtatni? Olyan zavaró hogy egy új autó után koromfelhő gomolyog.

Köszönöm:

Kapitány Richárd

Kedves Richárd!

Ha még a szerelők sem tapasztalak ilyet, akkor ez eggyel több ok arra, hogy az autót alaposabban megvizsgálják és ellenőrizzék, miért füstöl jobban, mint márkatársai. A hivatalos szerviznek több lehetősége is van arra, hogy akár működés közben is vizsgáljanak oylan paramétereket, mint turbónyomás, befecskendezett mennyiség, sőt egyes esetekben a kipufogógáz szénhidrogén-tartalmát is.

Én azt javasolom, hogy mindenképpen vigye vissza a szervizbe, vagy egy másik, hivatalos szervizbe, és kérje a szerviz eggyel komolyabb állásfoglalását az ügyben. Én magam is úgy érzem, hogy egy korszerű dízelnek még részecskeszűrő nélkül sem szabad láthatóan füstölni, ki kell merülni egy-egy gázadáskor, motorfék után kijövő korompamacsban.

Üdvözlettel:

Autódoki