Mekkora a Punto fordulóköre?

2015.05.21. 13:57

Tisztelt Doki!

Olyan problémával fordulnék önhöz hogy a 98'-as Punto-m (1.7TD) túl nagy köríven tud csak megfordulni. Ugyanilyen Punto van a cégnél is bentm de az olyan mint a dodgem. Mindenhová könnyen belehet fordulni vele. Az enyém olyan hogy pl. Tesco, Obi parkolóba két kocsi közé 2x-3x ra lehet csak rendesen beállni. Pedig ugyanoda a család kombi Megane II-vel elsőre beszoktunk fordulni. Milyen alkatrész vagy rossz beállítás eredményezheti ezt? Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Roland

Kedves Roland!

A fordulókör pontos értéke az autó kézikönyvében megtalálható, nagyjából 10-12 méter körül lehet, sajnos erre vonatkozó értéket nem találtam egyik adatbázisunkban sem. Egy üres parkolóban le is mérhető a valós érték, így látható ha valami nem stimmel az autójával - érdemes mindkét irányba mérést végezni.

A fordulókör akkor változhat, ha a kerekek nem fordíthatóak el teljesen, de ehhez vagy nem megfelelő kormánymű/futómű alkatrész beépítésére, vagy erős futómű deformációra van szükség. Ha a futómű beállítási hibájából történne ilyen pontatlanság, az az autó rossz egyenesfutásában, úttartásában, és erőteljes gumikopásban is jelentkezne.

Ha az autó kerekei mindkét irányba azonos kormány fordulattal tekerhetők a két végállásig, a hibás összeszerelés is kizárható. A futómű ellenőrzését, műszeres beállítását érdemes évente egyszer elvégeztetni a gumikopás, és a stabil útfekvés érdekében - a mérőpadon egy csapásra kiderül minden turpisság!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu