Fékezésre elmúlik a nyikorgás

2016.08.03. 10:48

Kedves Doki !

Egy Fiat Punto I tulajdonos vagyok és a következő a problémám. A bal első keréknél nyikorgást hallok, ami nem állandó, hanem változó. A kerékanyák rendben vannak mind jól megvan húzva. Ha a fékre finoman rálépek akkor a nyikorgás nem hallatszódik, de egy kis idő múlva újra előjön a hang. Tehát így telik az utam, hogy nyikorgás-fékezés-nyikorgás abbamarad-nyikorgás-fékezés... és így tovább.

Mi lehet a gond? József

Kedves József!

A hibajelenség tipikusnak mondható, az első fékmechanika megbontásos, tisztításos vizsgálatát javasolom. Nagy valószínűséggel a fékkengyelben szoruló fékbetét, vagy szoruló féknyereg-csúszkák, esetleg a sérült porvédő miatt szoruló fékdugattyú a hiba forrása, amely nem csupán kellemetlen hangot, de a betétek intenzív, felemás kopását is okozza.

A megégett betétek képesek megrepedezni, porózussá válni, sőt akár el is válhatnak a fékbetét bázisát jelentő fémlaptól. Ekkor már nincs mit tenni, csak a csere jelenthet biztonságos megoldást. A tárcsa egyenetlen felülete esetén a szabályoztatás vagy a csere segíthet. A fékrendszer évenkénti átvizsgálása javasolt, pont a hasonló problémák megelőzése miatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu