Fura hang gyorsításkor

2017.06.27. 17:34

Kedves Autódoki!

Van egy 2000-es évjáratú Corollám 1.6-os vvti benzines 3ZZ motorkódú. Most volt nála motorcsere hengerhiba miatt. Kiderült, hogy a régi motorból belerakott gyertyák nem tetszettek az új motornak (egyébként a réginek sem, NGK gyertyáról van szó) és rángatott tőle. Egy idő után (kb 1500 km után) előjött egy fura hang nagyobb gyorsításkor, zörgő, talán ciripelő. Ezek után kicserélték benne a gyertyákat (gyári Denso-ra) amire megszűnt teljesen a rángatás, viszont a fura hang nem.

Sajnos a szervizben elfelejtettem mondani ezt a hibát, mert el voltam foglalva az autó egyéb hibáival. Elképzelhető, hogy a kopogásos égés jeleit hallom? Ha igen, mit lehet vele csinálni, illetve mire utalhat még az említett zörej?

Attila

Kedves Attila!

A motorba a Bosch 0 242 229 798 cikkszámon elérhető gyertyája passzol, ezt meg lehet fűszerezni egy dupla Iridiumos kivitellel 0 242 230 534, vagy négy pólussal 0 242 232 502. Japánra fordítva az NGK BKR5EY/EYA jelzésű gyertyái jók bele, a DENSO pedig alaphangon a K16RU11 jelűt javasolja.

Ha az autó LPG üzemű is, akkor arra is van néhány cikk-képlet a listában. A motor kopogásérzékelője hivatott a zöld tartományban tartani az égéstérben zajló folyamatokat. Ha a szenzor a szerelések közepette lelazult/nem került meghúzásra/túlhúzták hibás információkat fog közölni a motorvezérlő felé, melynek valóban lehet ciccegő, csörgő hangja terhelés alatt - gyakorlatilag a Trabant-csörgést lehet japán ülésben ülve átélni, igazi retro fíling, de kerülendő.

Hasonló hangot okozhat a keverék nem megfelelő mivolta, itt az üzemanyag nem megfelelő mennyisége lehet a ludas, ez lehet mechanikus és elektromos eredetű is. Szerencsére a célműszer itt is segíthet a bajban, a gyújtás és a befecskendezés releváns értékei láthatóvá tehetőek a tesztkör alkalmával, ha a mechanikus, manuális eszközök mindent rendben találtak a motortérben. Legjobb lenne visszavinni a masinát a motorcserét végző műhelybe, a kollégák bizonyára gyorsan megoldják a fennálló problémát.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.