Csúsztatáskor remeg a kuplung

2017.10.11. 15:32

Tisztelt Autódoki!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy 2003-as Audi A4-ben (1.9 TDI 131 LE, 5-ös váltó), amikor bemelegedett rendesen a motor, indulásnál engedem fel a kuplungot és rángatni kezd az autó. Kettős tömegű lendkerék baja van-e esetleg, és ha igen, mikor ajánlja a cseréjét?

Roland

Kedves Roland!

A hagyományosan megégetett felületű kuplungtárcsa okozhat ilyen problémát, ez normál használat mellett néhány ezer kilométer után lekophat, és az erőátvitel ismét homogénné válhat.

A lendítőkerék hibája (zörgés, rezonancia) inkább alapjáraton, felengedett kuplunggal szokott jelentkezni, és a kuplung működtetésére/fordulat emelésére változik. A lendkerék felülvizsgálata - konkrét hiba-gyanú hiányában - a kuplung cseréjekor aktuális, és általában cserére is szorul, főleg ha az ember hosszútávra tervez az autóval.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.