IFA okozta baleset

2002.01.05. 22:10

Az IFA vezetője a kormányt jobbra kapta, és egyenesen belerohant az autómba, ami átrepült a szemközti ház elé, és az árokban landolt az IFA mellett.

Tisztelt Cím!

Október 6-án Ford Scorpio típusú kocsimmal a házunk előtt, az út szélére húzódva, szabályosan parkoltam. A szemben lévő utcából a vízmű autója kihajtott a védett útra, ahol nekiütközött egy IFA tehergépkocsinak, akinek vezetője - hogy a személyi sérülést megakadályozza - a kormányt jobbra kapta, és egyenesen belerohant az autómba, ami átrepült a szemközti ház elé, és az árokban landolt az IFA mellett.
A rendőrségi helyszínelők szerint egyértelműen a vízmű autója okozta a balesetet, szerencsére csak kisebb személyi sérülés történt. Viszont a mérések szerint az IFA is gyorsan jött. A vízmű a biztosítást a Generali Biztosítónál fizette.
Én a káreseményt bejelentettem, küldtek egy kárszakértőt, akinek viselkedése felháborított. Meg sem kérdezte, hogy a kocsiban találhatók-e extrák, egyszerűen közölte, hogy a kocsim 400.000. Ft-ot ér, ahogy az újságokban a hirdetéseket látta. Nekünk kellett egy szerelővel árkalkulációt készíttetni, hogy gazdaságosan javítható-e.
A javítási költség - nem Ford szervizben - 598.675.-Ft lenne, tehát gazdaságtalan. A kocsit húzatópadra is kellene tenni, mivel az egész karosszéria elnyomódott az ütközéstől. A kocsim gyártási éve 1987, az első forgalomba helyezés időpontja 1989. 2000 cm3, injektoros, szabályozott katalizátoros, ABS, szervókormány, állítható kormány és ülésmagasság, légpárnás vezető ülés, plüss kárpit, fedélzeti computer, külső hőmérő, elektromos ablakemelő, napfénytető, eredeti beépített Ford rádiósmagnó 6 db hangfallal, fűthető hátsó szélvédő beépített antennával, hátsó ablaktörlő.
A kocsi tökéletes műszaki állapotban volt, hiszen naponta azzal jártam dolgozni Szombathelyre, amiért a biztosító szintén nem akar fizetni, kilométer könyvet kérnek, holott a honvédségtől kaptam igazolást, hogy a munkámhoz szükséges.
Én a kocsim értékét vitatom elsősorban, mivel tudomásom szerint a biztosító társaságok az EUROTAX szerint állapítják meg a kocsi értékét és nem újságokból. Másodsorban úgy tudom, hogy a károkozó biztosítójának teljes mértékben kártalanítani kell engem. Nem akarok hasznot húzni a balesetből, de minél előbb szeretném pótolni a kocsim, és szeretnék másik - hasonló - autót venni, mert szükségem van rá, de ha a kocsi értékét 400.000.-Ft-ban állapítja meg, és abból még levonásra kerül a roncsérték, nem kapok annyi pénzt, hogy másik autót - akár részletre - is tudjak venni.
Kérdésem, hogy mik a jogaim a biztosítóval szemben?23 éve fizetem a biztosítást és vezetek balesetmentesen, ezek után felteszem a kérdést, miért? Mellékelem a baleset helyszínén készült fotókat.
Várom válaszát!
Köszönettel: Horváthné
(2001. 10. 26.)

Tisztelt Asszonyom!

A gépjárművek káridőponti értékének meghatározásához a biztosítók általában az EUROTAX katalógust használják, de figyelembe veszik a piaci viszonyokat is. Az értékelésnél több korrekciós tényezővel is számolnak, ilyen például az extra tartozékok értéke. A piaci megfigyelés alapján az extrák egy régebbi gépkocsinál kevésbé befolyásolják annak értékét, mint egy újabb kocsinál.
Természetesen van lehetőség a gépjármű értékelésének felülvizsgálatára. A kárt rendező egység vezetőjénél, ill. a biztosító társaság központi ügyfélszolgálatánál nyújthatja be kérelmét.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.