Mit tegyek a nyest ellen?

2016.05.08. 12:21

Üdvözlöm,

A környékünkön rengeteg a nyest, garázsom nincs ezért az a kérdésem, hogy tapasztalataik szerint a kombinált, elektromos lapkás + ultrahangos riasztó beszerzése megéri-e az árát. Ki is néztem egy típust, Kemo 176M. Az autószerelők nem fognak utálni, ha beszereltetem? Ha kikapcsolhatóra akarom (pl. ha szervizeben van az autó), akkor elég egy 12V kapcsolót beiktatni, vagy relé is szükséges hozzá? Ha nem használom az autót egy hétig, lemerítheti az akkumulátort?

Köszönöm a segítséget, Tibi

Kedves Tibi!

Mivel természetvédelmi terület mellett vagyunk, sokan keresnek minket nyestriasztó miatt. Általában sikerül elriasztanunk, de biztos recept nincs. Mi egy kicsit állatbarátabb szerkezetet használunk, a nagyfeszültségű megoldás szerintem túlzás, ez már az autószerelőt is elriasztja. Teóriánk szerint a nyest állandóan barangol, és egyre nagyobb területre terjeszti ki territóriumát. Kíváncsi, keresgeti az élelmet és megjelöl mindent, hogy fajtársai tudtára juttassa, hogy ez a környék már az övé. Ha előtte járt ott másik nyest, és szagmintát hagyott, akkor felüljelöli. Ennek a felüljelölési folyamatnak része a rágás és kaparás.

Nem azért rág, mert az finom, nem eszik gumit és műanyagot, hanem a meglévő szagot akarja eltüntetni. Az elriasztás egyik része az emberi fül számára már nem hallható ultrahang, ami a nyest számára bántó és veszélyt jelző információ. Sajnos az a nyest, aki rendszeresen jár az autó mellett egy idő után vagy megszokja a hangot, vagy rájön, hogy ez átverés. Mi kemikáliával egészítjük ki a védelmet. Ez egy olyan spray, ami már az ember számára is érezhető bűzt tartalmaz.

Azokat a helyeket, ahol a nyest be tud mászni az autóba, illetve ahol már járt, befújjuk. A szag elfedi az előzőleg már ott járt nyest szagát, így az új látogató nem érzi, nem kell eltüntetnie. Természetesen a szaganyag olyan összetevőket is tartalmaz, ami eleve kellemetlen a nyest számára. Sajnos a szag elillan, így egy-két havonta ismételni kell a kezelést.

Ez a mi megoldásunk, ami az esetek túlnyomó részében működik, de volt már dolgunk szerintünk süket és szaglássérült nyesttel. A beszerelés, ha az szakszerű nem zavarja az autószerelőt. Az akkumulátort természetesen meríti, de nem túl nagymértékben. Amelyik autót hosszabb időre parkolják le, annak az akkumulátorának időszakos töltéséről amúgy is kell gondoskodni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu