Miért hallatszik a generátor hangja a rádióból?

2017.12.20. 15:33

Tisztelt kütyüdoktor!

Vettem egy multimédiás fejegységet, kínait. Tudom, hogy ezért az összegért ne várjon csodát az ember, de ha van rá mód akkor megoldanám. 2002-es 1.9 JTD Fiat Stilóba szereltem be, ahol ugyanis az ISO csatiba behelyeztem egy sárga vezetéket a megfelelő helyre, mert nem volt. A sárga és a piros vezetéket összekötöttem és vezeték-összekötővel kötöttem rá a tápvezetékre.

Alapsusogás mindig van, ha rádió megy ha az mp3, videó, bármi. Ha beindítom a kocsit, akkor pedig előjön a generátor fütyülő hangja. Filtert próbáltam már de nem oldotta meg a problémám. Csodavideókat láttam az interneten, hogy az rca bemenethez illesztettek egy kábelt földelésként és minden megoldódott. Nem hittem benne mert nekem iso-n keresztül vannak bekötve a hangszórók és mikor kipróbáltam nem is változott semmi. Remélem tud rá megoldás.

Tisztelettel: Kornél

Kedves Kornél!

Az RCA árnyékolására kötött testvezeték csak akkor segít, ha erősítőket használ és már tönkrement az RCA kimenet testpontja. Akkor sem megoldás csak eszköz arra, hogy ellenőrizze és utána javíttassa a rádiót. Ha már alaphelyzetben hallható alapzaj van, vigye vissza a rádiót a forgalmazónak, mert rossz.

Tíz-húsz évvel ezelőtt létezett olyan paraméter, hogy alapzaj, de ma már igen igénytelen áramköri megoldás lehet az, amiben hallhatóvá válik. Ha használ erősítőt, akkor generátorzaj jelentkezhet az előbb említett RCA kimenet negatív pontjának szakadásakor. Ez akkor keletkezik, amikor még nincs bekötve az erősítő testpontja, vagy bekötötték, de nem érintkezik, például általános hiba, hogy a hátsó biztonsági öv vagy üléscsavar alá csavarozzák, ami nem feltétlenül testpont. Ha ilyenkor bekapcsolja a rendszert, a külső erősítő negatív tápfeszültség hiányában az RCA vezetéken keresztül próbál bekapcsolni, amit persze közel sem erre terveztek és elégeti a rádió kimenetét. Szintén generátorzajt produkál több autótípus esetében, ha az RCA kábeleket a gyári kábelköteg mellett vezeti el. Az együtt futó kábelek átveszik a zavart, ilyenkor át kell húzni máshová az RCA vezetéket.

Ha csak rádió van az autóban és nincs külön erősítő, akkor ellenőrizze a rádió negatív tápvezetékét. Ha van másik rádió, próbára beköthető, de szinte biztos, hogy ez a probléma a kínai rádió gyenge minőségéből fakad. Rengeteget írtam már róla, nem szabad ilyet vásárolni, csak a probléma lesz a jutalom. Erre szoktak úgy reagálni, hogy nem baj, nekem nem kell szuper készülék, csak szóljon – de pont ezt írtam le sokszor, hogy szólni sem fog.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu