Nem egyenletes az alapjárat

2015.03.29. 10:19

Üdvözlöm!

A 2008-as Opel Astra H GTC Z14YEP motoros autóm kb. 3 éve lett Zavoli gáz rendszerrel szerelve. 40 ezer km-t megtettem vele műszaki probléma nélkül. OMV kúton tankoltam benzint, gázt a MOL kúton.

Előjött egy olyan műszaki problémám, hogy indítást követően, az alapjárat nem egyenletes és az autó rángat 1200-1800 közötti fordulatszámokon (2000-es fordulat felett tökéletesen működik) , ekkor még benzinnel működik az autó, majd bemelegedés után átvált gázra és tökéletes.

Visszakapcsolva benzinre, a bemelegedést követően is észrevehetőek az apróbb rángatások alacsony fordulaton. Az autó hibajelet is adott a motor diagnosztika lámpa kigyulladt, 1-es henger üzemanyag ellátási probléma volt a hiba kód. Autószerelőm javaslatára egy flakon injektor tisztító Wynns egy tank benzinnel. Csak benzines üzemmódra kapcsolva a hiba jelenség elmúlt, de benzin/gázra átkapcsolom ugyanazt a hibát adja amit leírtam.

Én benzinszűrőt akartam benne cseréltetni, de az nincs benne és a benzin szivattyú akkor is működik, ha átkapcsol az autó gázos üzemmódra, lehet hogy ilyenkor mikor csak "üresben" megy a benzin szivattyú akkor okoz valami problémát pl. valamilyen dugulást az injektornál, vagy már a benzin szivattyú nem működik megfelelő nyomással?

Üdvözlöm!

A leírása alapján úgy tűnik, hogy a már sok százszor emlegetett eltanulási bajjal állunk szemben. A benzines vezérlő adaptálódik az esetleg helytelen gázvezérlő beállításokhoz, így benzinnel képtelen jól működni egy jó ideig.

Vegye le az akksi sarut egy éjszakára, majd másnaptól menjen az autóval 100-150 km-t kizárólag benzinnel. Ha ettől helyre áll a járáskultúra benzinnel, ez volt a baj. Ebben az esetben fel kell programozni a rendszert rendesen. Ha ettől nem áll be változás, meg kell keresni a hibás jeladót vagy alkatrészt, ami a bajt okozza.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu