Miért nem megy több gáz a tartályba?

2017.11.09. 15:19

Tisztelt LPG doktor!

Egy Alfa Romeo GT 1,8 TS tulajdonosa vagyok, amiben Gastech 600 gázrendszer van beépítve. A tartály a pótkerék helyén található, és 51 literes. A problémám, hogy tankoláskor csak 35-36 liter gáz fér bele. Ha jól számolom, az üres tartályba 41 liternek bele kellene férni.

A gyanúm, hogy mindig marad a tartályban gáz, amit nem tud felhasználni a rendszer. Tankolás után 350 megtett kilométer felett nagyobb gázadásra át kapcsol benzinre, aztán én visszakapcsolom és megyünk tovább, de idővel egyre gyakrabban kapcsol át benzinre, óvatos gázpedál kezelés esetén is, és egy idő után már nem lehet vissza kapcsolni. Korábbi gázos autóimnál az volt a tapasztalatom, hogy ha kifogyott a gáz átkapcsol és kész, üres a tartály. Gondolom ez a normális. Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Üdvözlettel: Kovács Károly

Kedves Károly!

A problémája két különböző részből áll. Az első a betankolható mennyiség. A tartály bruttó térfogatának 80%-a a hivatalosan megengedett betankolható mennyiség. Ha a tartályban található multiszelep nem az adott tartály méretéhez való, vagy a szelep helytelenül működik, esetleg mechanikusan a beszereléskor elhajlították a tartályban lévő úszó tengelyét, akkor tankoláskor a szelep zárása nem a megfelelő térfogat elérésekor fog megtörténni.

A kifogyáskor való benzin üzemre visszaállást a gázvezérlőben beállított minimális nyomásérték befolyásolja, semmi köze a szintjeladóhoz! E határérték módosításával a visszaváltás beállítható a megfelelő működés érdekében.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu