Autópályán kivillan az olajlámpa

2016.01.25. 17:20

Tisztelt Olajdoki!

A szeretett kisautómba, 2006-os Seat Ibiza 1.4 (190 000 km van benne) autópályán megtett kb. 150-180 km után kivillan az olajlámpa, utána leállítom kb. 1-2 percet áll és utána ráindítok, semmi baja elmegy még 50 km-t és megint kivillan a lámpa, leállítom, újra indítom megint megy 50 km-t.

Az út után állt 2 napot hazafelé úton ugyanezt a mutatványt adta elő (150-180 km-től), olaj nem fogyott belőle, frissen lett cserélve. Elvittem szerelőhöz, hibakód nem volt benne, cseréltünk egy olajgombát. Mivel alkalmam nem volt még kipróbálni, mivel a hibát csak 150-180 km folyamatos autópálya után produkálja. Az a kérdésem lenne ha a gomba csere nem oldotta volna meg a problémámat akkor még mi okozhat ilyen jellegű hibát. Jelenleg 5w-40 olaj van benne.

Válaszát előre is köszönöm

Kedves Érdeklődő!

Az olajnyomás problémára jellemző, hogy általában először meleg motornál, alacsony fordulaton jelentkezik. Ugyanis a hideg olaj nyomása magasabb, és a magasabb fordulatszám is megemeli az olajnyomást. Ha a két tényező egyike sem áll fenn, akkor szokott megjelenni a kezdődő nyomásprobléma.

Ami az okot illeti, ha az olajgomba csere nem oldotta meg, akkor a problémát okozhatja például az olajszűrő - ha nem gyári, hanem utángyártott - vagy, rossz eseteben, az olajszivattyú kezd tönkremenni.

Üdv, Olajdoki