A lítium akkuknak árt a teletöltés? Hogy töltsem a Teslát?

2024.03.30. 17:08

Tisztelt Varsányi Péter!

Vásároltam egy TESLA Model Y gépkocsit LFP akkumulátorral. A TESLA kézikönyv szerint hetente egyszer 100%-ra kell tölteni a nagyfeszültségű akkumulátor, sőt a leírás szerint

"A nagyfeszültségű akkumulátor megóvásának legfontosabb módja, hogy amikor nem használja HAGYJA JÁRMŰVÉT CSATLAKOZTATVA. Ez különösen fontos akkor, ha úgy tervezi, hogy több hétig nem használja a Model Y gépkocsit."

Az én esetemben elegendő heti egyszeri töltés, tehát ez azt jelenti, hogy minden esetben 100%-ra kell töltenem az akkumulátort. Tudomásom szerint az LFP akkumulátorok jobban bírják a 100%-ra töltést, de ezeknél is javasolt az 50% körüli állapot.

Hogyan töltsem a TESLA Model Y-t, ha szeretném a degradációt a lehető legalacsonyabb szinten tartani?

Hegedüs Géza

Kedves Géza,

Az egyik legmakacsabb - és sajnos egyelőre kiirthatatlan - tévhit, hogy a lítium akkuknak árt a teletöltés meg a mélymerülés, így 50%-on kellene állniuk állandóan. Nem tudom, ki terjeszti ezt, és milyen alapon, de komoly pszichiátriai problémát sejtet, hogy minden tudományos háttér nélkül ilyet állít valaki. Nagyszerűen beleillik a COVID oltásba rakott, 5G-vel aktivált tudatmódosító chipek világába, és épp olyan mélysötét butaság ez is! Kérem véletlenül se üljön fel az ilyenek kreténeknek!

A lítium akkukban egy lítium-ion vándorol egy féligáteresztő membránon keresztül, és feltöltött állapotban egy grafitrács hézagaiban bújik meg, ahol kényelmesen elfér. Kisütött állapotban meg egy vegyület-komplex része. Nem levegőt pumpálunk az akkuba, hogy ártson neki a túlnyomás, hanem egyik helyről egy másik helyre mozog csekély, mindössze 3-4V-os elektromos potenciál hatására. Innentől fogva egyik lítium akkunak sem árt a teletöltés, ahogy a lemerülés sem. A ternary cellák 2,5-2,7V-tól 4,2V-ig tudnának működni (az LFP-k 2,00V ÷ 3,65V között), ez lenne a bruttó akkukapacitás, amit egy autóba fizikálisan beépítenek, de biztonsági okokból ebből alul-felül lecsípnek egy darabot, így nem ritka, hogy 3,35V ÷ 4,16V (LFP: 2,8V ÷ 3,6V) között használják csak a cellák képességeit, ez az ún. nettó, vagy kiautózható akkukapacitás. Innentől fogva felesleges ezt még tovább szűkíteni a 20-80%-os szabálynak nevezett balga bégetéssel, vagy egyéb neten hallott holtbiztos akku-kímélő bölcselettel. Semmivel sem fog tőle nőni az akkuk élettartama, sőt a Hyundai Ioniq 28 kWh-s típusnál konkrétan több bezuhant kapacitású autóról is van már tudomásom, amit a 20-80%-os "okossággal" intéztek el; a Bolloré BlueCar típusból meg kb. hetente javítunk egyet, amit szintén a 80%-os kímélő "bölcsességgel" öltek meg. De napról napra gyűlik az áldozatok száma...

Az LFP akkus Model Y lesz a következő áldozat, ha nem a Teslára hallgat, hanem a jóságos internetes fotel-szakértőkre. Az LFP akku karakterisztikája ugyanis olyan lapos, hogy a cellák feszültsége hajszálnyit sem emelkedik egészen addig, amíg a 99%-os töltöttséget el nem érte; ekkor viszont hirtelen nagyot, 0,25V-ot is ugrik másodpercek alatt. Ezért a BMS-nek nincs elég ideje balanszolni, mert az utolsó 3-5 percben tud csak a cellák feszültségén korrigálni. Ezért nagyon fontos, hogy az LFP akkus autókat mindig 100%-ra töltsük, ne csak 80%-ra. Ráadásul a 100%-tól félni azért is értelmetlen, mert az LFP kémia specialitása, hogy akár már 15 percen belül visszaesik a cellák feszültsége ugyanúgy 0,25V-ot, ahogy korábban felugrott, tehát hiába is van a cella 99%-on, a "feszültség-stressz" rajta pontosan ugyanannyi, mint mondjuk 20%-os töltöttség mellett.

Az egyetlen, amivel nem értek egyet, hogy "hagyja a járművét csatlakoztatva". Ez Amerikában működő dolog, de a hazai rezsicsökkentett, elhanyagolt, elavult, napelemes túltermelés miatt rendszeresen magas hálózati feszültséggel terhelt hálózaton eléggé öngyilkos cselekedet. Töltse napközben úgy, ahogy akarja (nem kell 100%-ra tölteni), de este, ha hazaért, dugja fel és hagyja 100%-ra töltődni, majd ha végzett (vagy másnap reggel) azért húzza le. Aminek nincsen viszont értelme, ha mondjuk 60-80%-os töltöttséggel ér haza, és másnapra bőven elég lenne a hatótáv, akkor nem kell rátöltenie. Az akkunak az alját is kifizette, nem csak a tetejét, így nyugodtan használja ki az egészet! Szóval pont úgy kell használni, mint egy benzines autót: ha másnapra már kevés lenne a hatótáv, akkor hazaút előtt még elmegy tankolni - de minden este nem tesz kitérőt, hogy mindig púposan legyen a tank benzinnel. Erre a szokásos használatra optimalizálják a töltés-vezérlést a gyártók, nem a fotel-szakértők áltudományára.

Ha több hétig-hónapig nem használja az autót, akkor van értelme annak, hogy ne 100%-on legyen az akku, de erről korábban volt több részletes válaszom is, hogy mi ilyenkor a teendő. Az Ön esetében pedig valóban elég heti egyszer 100%-ra tölteni.

Tisztelettel: VillanyPásztor