Ilyen halk még sosem volt

Bemutató: Ford Focus - 2015.

2014.09.26. 06:16 Módosítva: 2014.09.26. 10:43

A fejtágító második felvonásának első diáján két egymásra merőleges tengely. Azok végein a vezetési élmény olyan nem egzakt mércéi, mint pontosság, stabilitás, kényelem és fürgeség. A színes ábrák szerint utóbbi kettőben lép nagyot a Focus.

A menetrend szerinti frissítés elsősorban a vezetéssegítőkről és a csendesítésről szól – ez már a sajtóanyagot olvasva világos volt, amiben a sokoldalnyi ömlengés helyett a formaterv fejezetet sikerült fél oldalba tömöríteni. Egy faceliftnél, ahol jellemzően az ívek és fényszórók hosszú elemzésével homályosítják el a történéstelenséget, ez nagy tudomány.

Bár egyes szögekből alig vehető észre a változás, a facelifttel a Focus illeszkedik a Ford aktuális globális dizájnirányzatához. A márkán belül filozófia neve: Egy Ford. Nincsenek többé piacokra szabott formatervek, az arculat pedig egyre inkább összeér. Generációváltásnál kevésbé volna kényes levezetni egy ilyet – a félidei ráncfelvarrás után sosem állítják át a présgépet, de a végeredményen nem érezni, hogy meg kellett volna erőszakolniuk magukat a tervezőknek, amikor feladták a Focusra az egységes krómrácsot. Ezen lassan minden Ford túlesik – a hűtőrács-fétissel küzdők örömére, vagy bánatára a Fiesta után újabb tömegautó kapta meg az építőkészletből a harcsaszájat.

Egy ilyen nagy egységesítési hullám idején lehet igazán pokoli unalmas a tervezői munka. Bár nagy kihívás olyan formát tervezni, ami Chilétől Koreáig megállja a helyét, a kötelező orrplasztikát leszámítva most nem kaptak sok rajzolni valót a Focus dizájnrészlegén: a lökhárítók szélesedtek, a fényszórók karcsúsodtak, a  csapott hátún pedig újraszabták a csomagtérajtót.

A Ford nem arról híres, hogy ne tartaná precízen a modellciklust, szóval a következő Focus valamikor az évtized utolsó évében jön majd. Négy év sok idő a vezetéssegítő asszisztensek fejlesztésében, ezért a frissített autóba most belezsúfoltak, amennyit tudtak, nehogy túl nagy legyen az elkerülhetetlen lépéshátrány a generációváltás idején. A kontrollt mindinkább lepasszolni vágyó ügyfelek számára jó hír, hogy az autóba került még néhány szenzor, amivel a parkolási asszisztens tovább okosodott. Új ficsör például a kiállást segítő rendszer, ami merőleges parkolásnál kitolat a sofőr helyett.

Nagyobb szabadságot kaptak az ütközést megelőző rendszerek, és nagyobb felület jutott a jajveszékelő grafikáknak, melyek több pixelen, változatos felkiáltójel-palettával figyelmeztetnek minden kulturálatlanságra. A nagy dobás azonban, amire a magyar nyelvű sajtóanyagban egyelőre Fejlett Stabilitási Átvitel munkanéven hivatkoznak. Ez a sebességből, a kormánykerék állásából és a kormány elfordításának sebességéből végez számításokat. Ha úgy érzi, közel a megcsúszás, a rendszer külön-külön fékezi meg az első kerekeket. Hogy a gumi és az útfelület állapotát figyelmen kívül hagyva ez mire lehet elég, egyelőre nem tiszta, de a fejlesztők szerint itt jött be a dián mutatott élményautózási képlet négyeséből a stabilitás.

A menetdinamikai, azon belül a kényelmi fejlődést a mérnökök a közvetlenebb elektromos szervóval és a merevebb szerkezettel magyarázzák. A motortér futóműrögzítési pontjai vastagodnak, tömörebb lesz az alsó lengőkar gumibakja, és erősebb ívhegesztésekkel dolgoznak majd az új Focusokon. Az így teremtett direktebb kapcsolat a külvilággal azonban pont ellensúlyozódik azzal, hogy az autót leszigetelték, mint egy süketszobát. Szó se róla, egy családi kis kompaktban nagy érték, ha az autó bármely pontján ülve, normális hangerő mellett egyenlő értékű tagjai lehetünk egy beszélgetésnek. Ehhez alaposan ki kellett tömni a kerékjárati burkolatokat, vastagítani az oldalablakokon és a kárpitokon.

Bemutatókon könnyen elfelejtjük, hogy más egy műszerfal előtt eltölteni 3-4 órát, és más valamit hosszú távon használni. Vannak persze eleve elcseszett konstrukciók – például elég utálatos, ha a navi kezeléséhez egyszerre kell használni az érintőképernyőt és a gombokat –, de sokszor az elsőre értelmetlennek tűnő elrendezések is megszokhatók. Ami bent történt, állítólag korábbi Focus-tulajok óhaja volt, akik sokallták a gombot a műszerfalon és a kormányon. Kevésbé szétszórt elrendezést, és letisztultabb gombokat akartak. Megkapták. Hogy dizájnmunkában mennyire nem lett tartalmas ez a facelift, sokat elárul, hogy az új Focus belterének egyik legjobb újítása az állítható rekesz a könyöktámasz alatt. A puritán csoda mindössze egy tárolórekesz, amiben két tologatható elválasztóval úgy osztjuk be a tároló méretét, ahogy tetszik.

A Fordnál valamiért nem a rekeszre büszkék, hanem a továbbfejlesztett SYNC-re. Az USA-ban van nagy hagyománya a fedélzeti asszisztenseknek, amik megspórolják a böngészési időt azzal, hogy segítenek éttermet, szervizt keresni, miközben a sofőr vezet. Igaz, máshol ezt hús-vér call centeres végzi a vonal túlvégén, előfizetői díjért. A SYNC 2 az amerikai Fordokból jön Európába, és lényegében a már ismert intelligens robot-segéd, ami hangvezérlésre elvégez bármit, amint máskülönben a nyolc colos értintőképernyőt nyomkodva csinálnánk. Legalábbis az angol nyelvű, de az még mindig kérdés, más nyelvű piacokra milyen minőségben jut el.

A gyári adatok szerint tizenkilenc százalékkal csökkent a Focus modellkínálatának átlag fogyasztási értéke. Mindezt úgy, hogy a downsizing itt mindössze annyit jelent, hogy az 1,6-os EcoBoostot 1,5-ös váltja 150 és 182 lóerős változatokban. Az egyliteres EcoBoost marad, tavaly minden harmadik új Focusba ez került, és bejön a kínálatba a Ford 1,5 literes, 95 és 120 lóerős TDCi-je. A kínálat csúcsa marad a kétliteres TDCi, amit 140-ről 150 lóerőre erősítettek, ám a prezentációban kiemelt fürgeség, mint erény, továbbra sem jellemzi a típust.

Nehéz volna körbelőni a Ford Focus vevőkörét. A családi kompaktoknak eleve vegyes az ügyfélköre, de tekintve, hogy a Ford száznegyven piacon van vele jelen, talán a facelifttel sikerül majd világelsőnek maradni az eladásokban. Nálunk szinte biztosan a flotta fogja húzni az értékesítést, az ötmilliós indulóár sokaknak vonzó lesz. A bevezetési kampány előtt azonban még van egy kivezetés: azt pletykálják, alaposan bespájzoltak a hazai képviseletnél, így aki mindenképp Focusban gondolkodik, jobb, ha mérlegel: néhány flancos biztonsági extra és egy neoglobál dizájn kell neki, vagy megelékszik a kifutó technikával, cserébe egy halom kedvezményért.