2015.09.21. 08:08

Ma szeptember 21. van, hétfő. 1930-ban ezen a napon találta fel Johann Ostermayer a villanófényt, más néven a vakut. Napközben a hőmérséklet húsz fok alatt marad, éjszaka pedig még további tíz fokkal hűl. Nem kell kétségbe esni, a hét többi napján melegebb lesz.

A Nap képe (Forrás: Stance Works, az eredetihez katt a képre)
A Nap képe (Forrás: Stance Works, az eredetihez katt a képre)

A Nordschleiféről jelentjük

Anno

  • 1986-ban ezen a napon rendezték meg a Portugál Nagydíjat. Az első rajtkockából Ayrton Senna indulhatott. Nigel Mansell és a Williams-Honda hamar átvette a vezetést, Senna a második helyen autózott szinte végig, de az utolsó körben kifogyott az üzemanyaga, így végül csak negyedik lett a Lotus-Renault pilótája. A második helyen a francia Alain Prost ért be a McLaren-TAG-gal, a harmadik Nelson Piquet lett szintén Williams-Hondával.
  • 1997-ben ezen a napon rendezték meg a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat. A futam Jacques Villeneuve győzelmével zárult.

Közérdekű koffein

  • Határinfó: a rendőrség honlapán, a police.hu-n folyamatosan tájékozódhatunk arról, hogy melyik átkelőhelyen éppen mennyi a várakozási idő.
  • Kiss Norbert újabb fantasztikus hétvégét tudhat maga mögött a kamion-Eb-ben. Az Oxxo Racing versenyzője szombaton megszerezte az első futamra a pole-t, majd rajt-cél győzelmet aratott, a második versenyen pedig harmadik lett. Részletek az Indexen.
  • Szabó Krisztián a második helyen zárta a Super1600-as kategóriában a ralikrossz Európa-bajnokság barcelonai futamát. A Volland Racing Skoda Fabia Mk2-essel versenyző, 23 éves magyar pilótája jelenleg második helyen áll a bajnokságban. MTI
  • A rendőrség őrizetbe vette azt a férfit, aki miatt a pályára kellett küldeni a biztonsági autót a vasárnapi Forma-1-es Szingapúri Nagydíjon. A szurkoló a 37. körben bukkant fel a villanyfényes pálya szélén, egy darabig sétálgatott a kerítés belső oldalán, majd kimászott. A Nemzetközi Automobil Szövetség közlése szerint a 27 éves férfi brit állampolgár és ittas állapotban tette, amit tett. MTI
    Autómentes Andrássy út
    Autómentes Andrássy út
  • Tegnap zárult az Európai Mobilitási hét, melynek keretein belül Autómentes Hétvége volt. Rengeteg rendezvény várta az érdeklődőket. Dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helettes, arra hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében, hogy merjünk együtt közlekedési módokat váltani.

Autóipari hírsaláta

  • A károsanyag-kibocsátással trükközött, így akár komoly büntetésre is számíthat a Volkswagen. A csalás lényege szerintük az, hogy a Volkswagen a kétliteres, négyhengeres dízeleket egy olyan berendezéssel látta el, amely felismeri, ha környezetvédelmi vizsgálatot végeznek az autón. Részletek itt.
  • Közösen fejleszthet szupersportkocsit a BMW és a McLaren. A hírek szerint az összeszerelést a britek végeznék, de az autóra a német gyártó logója kerülhet. Ha többet akar tudni, kattintson ide.
  • Miért vennél egy Hellcatet, ha olcsóbban kapsz egy 1000 lóerős Dodge Vipert? - teszi fel a kérdést a Jalopnik. És miért vennél új, alapfelszereltségű Honda Civicet, ha az áráért lehet egy nagyon megkímélt, bár használt Lexus LS460-ad? Egy komplett sorozat járja körül a sokakat foglalkoztató kérdést: új szerényebb autót, vagy komolyabb használt autót érdemes-e venni? A viperes elmélkedést ide kattintva olvashatják.

Totalcar Retró

2002-ben ezen a napon láthatták a tévénézők Winkler Róbert Fiat Barchetta tesztjét.

Így úszhatod meg a dugót!

Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító új partnere a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be és teljesen mindegy, hol autózunk éppen.

A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be hová indul ma.

Névnap

Ma Máté névnap van. A Máté a héber Matitjahu névből ered, jelentése Isten ajándéka. Indítsuk a hetet a világhíressé vált reggae-énekes rabbival, Matisyahuval: