A Toyotára esküszik az Iszlám Állam

2015.10.07. 07:00

Köszöntjük az Amáliákat október hetedikén, szerdán. Változékony időnk lesz ma, a napsütéses órák mellett időnként csúnyán beborul az ég, sokfelé még eső is lehet. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Mazda MX-5 egyenesen Tannisbyből
Mazda MX-5 egyenesen Tannisbyből

Autóipari hírsaláta

  • Elindította információs oldalát a Volkswagen. Ide kattintva most már bárki megnézheti, hogy autója érintett-e vajon a dízelbotrányban, és ha igen, akkor milyen tennivalói vannak ezzel kapcsolatban. A németek persze mindenkit megnyugtatnak arról, hogy az autók biztonságosan használhatóak a károsanyag-kibocsátás gatyába rázásáig is.
  • Ha eddig lakatlan szigeten élt, vagy egyszerűen csak jól kerülte a híreket, de végre már megnézné, milyen botrányba is keveredett a Volkswagen, akkor erre a linkre klikkelve elolvashat minden cikket, ami a témában eddig megjelent a Totalcaron.
  • Feltűnően sok Toyotát használ propagandavideóiban az Iszlám Állam – erről a korábbi amerikai ENSZ-nagykövet, Mark Wallace beszélt az ABC Newsnak. A japán gyártó erre úgy reagált: szigorú előírásaik vannak, így nem adnak el autókat félkatonai, vagy terrorista szervezeteknek. A továbbértékesítést vagy lopást viszont nem tudják megakadályozni. (autoblog)
  • Megszületett az egyezség a Ford és a szakszervezetek között, így nem áll le a termelés a kansasi gyárban. Zavartalan marad tehát az F-150-esek összeszerelése. (leftlanenews)

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)

Hogyan lehet, hogy az autók áthajtanak a vasúti átjárón?



A képen a sorompó közelebbi rúdja félig leengedett állapotban látható, ugyanakkor a túloldali rúd merőlegesen áll. Az autók pedig, mintha mi sem történt volna, áthaladnak az átjárón. Hogyan lehet ez?

Az eltérő állású rudak azt jelentik, hogy a vasúti átjárót biztosító berendezés nem működik. Ilyen esetben a KRESZ a következőt mondja ki: a vasúti átjáró előtt kötelezően meg kell állni és csak fokozott óvatossággal, alapos körültekintés után szabad tovább haladni. Természetesen az esetlegesen érkező vonatot el kell engedni.

Összefoglalva: minden vasúti átjáró előtt, ahol a biztosító berendezés éppen nem működik, a járművezetők kötelesek megállni​, nem elegendő a lassítás. Sokan nem tudják pontosan ezt a szabályt, és elég gyakran lehet látni sötét fényjelző berendezésnél megállás nélkül átsuhanó járműveket.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

Anno – október 7.

  • A zsidó vallás szerint Isten ezen a napon teremtette a világot Kr. e. 3761-ben. Ezt azonban nem a Gergely-naptárhoz, hanem a zsidó naptárhoz igazítják.
  • 1885-ben megszületett Niels Bohr, Nobel-díjas dán fizikus
  • 1919-ben megalakult a KLM, a holland királyi légitársaság.
  • Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke 1952-ben látta meg a napvilágot.
  • A szovjet Luna űrszonda 1959-ben ezen a napon küldött először képeket a Hold túlsó oldaláról.
  • 2003-ban lett Kalifornia kormányzója Arnold Schwarzenegger.
  • Forma-1-es versenyből nem volt hiány október hetedikén. 1962-ben Graham Hill, 1973-ban Ronnie Petterson, 1979-ben pedig Gilles Villeneuve nyert az amerikai Watkins Glenben. 1984-ben Alain Prost lett az első a Nürburgringen, 2007-ben Kimi Räikkönen Sanghajban, 2012-ben Sebastian Vettel Suzukában diadalmaskodott.

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt a Škoda Superb 1,9-es PD TDI-jét próbáltuk ki. Ebből a tesztből kiderül, hogy hol tartott akkor a cseh márka büszkesége a Volkswagen Passathoz képest.
  • Öt évvel ezelőtt vesztette el Ferrari-szüzességét Andróczi Balázs hírszerkesztőnk. Hogy milyen élmény volt? Ide kattintva megtudhatja.
  • Három éve pedig arról írtunk, hogyan seftelhetett rendszámokkal Udo Brinkmann, a fekete erdei klinika orvosa.

A TC hasábjain

Tegnap

  • Javában zajlik a Tannistest, az Év autója zsűritagjainak nagy összejövetele. Tegnap éppen egy Mercedes-Benz GLC 250 bemutatót hoztunk el önöknek, Csikós Zsolt tollából.
  • A román Astra biztosító engedélyét felfüggesztették, az ügyfelek legnagyobb része már átkötötte szerződését máshova. Van azonban már károsultja is a történetnek, akiről Zách Dániel írt.

Ma

  • Ha ma is figyelmesen görgetik a Totalcart, megtudhatják, mi öli meg a Honda lelkét – ez Vályi Pista írásából derül ki, amelynek központjában az új Jazz áll.
  • Stump András ezúttal két keréken kereste a megfejtést arra, hogy milyen állat is a Suzuki GSX-S1000F.

 Közlekedési koffein

  • A magyar-osztrák határon az M1-es autópálya hegyeshalmi átkelőjénél a ki- és belépő oldalon is egyaránt zavartalan a forgalom. (Útinform)
  • A magyar-szerb határon a röszkei M5-ös autópálya-átkelőnél nincs fennakadás. (Útinform)
  • A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőnél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás. (Útinform)
  • Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják. (Útinform)
  • A 7-es főutat a letenyei határszakaszon félszélességében lezárták, egy sávon engedik a kétirányú forgalmat. (Útinform)
  • Ma és holnap rövidített útvonalon közlekedik a 28-as és 37-es villamos a Blaha Lujza tér és a Kada utca között, a Kada utca és az Új köztemető között pedig pótlóbusz jár. (BKK)

Cukor

A Vissza a jövőbe filmekről legtöbbünknek a DeLorean jut eszébe először. Most azonban azt a 6-os BMW-t árverezik el, amely a második részben Griff Tannené, a kötözködős rosszfiúé volt. Ha nem tudnánk, hogy filmes autó, minden bizonnyal félresikerült átalakításnak hinnénk. A licit tízezer dollárról, azaz alig 2,8 millió forintról indul. (icollector)

A nap hülyéje

Rendőrök elől menekülni nem túl okos dolog. Mindezt ráadásul motorral tenni úgy, hogy közben még a mobilodat is nyomkodod? Ne csodálkozz a következményeken. (carbuzz)

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

A nap száma

1968-ban éppen ezen a napon született Thom Yorke, a Radiohead énekes-dalszerzője. Úgyhogy szóljon a Karma Police!

A nap képe

Mellettem az utódom: az évek, évtizedek során az autók meghíztak, és a formatervek fő csapásirányai is változtak. Vannak azonban stílusjegyek, amelyek megmaradtak egy-egy típus ismérvei között.