A Peugeot, ami Ferrarikat aláz?

2015.12.11. 08:09

Szép reggelt mindenkinek december 11-én, Árpád napján. Végre péntek van, ennek örömére pedig a Dunántúlon még akár napsütésre is számíthatunk. Máshol előfordulhat némi felhő, de eső nem valószínű. Ennek ellenére figyeljenek oda az utakon, mert reggel több helyen fagyhat. 1958-ban ezen a napon született Nikki Sixx, a Mötly Crüe basszusgitárosa. Soha ilyen könnyű nem volt még egy zenét megindokolni a hidegindítóban, jöjjön a Kickstart my heart.

A számnak mellesleg elég húzós története van, kattintsanak érte

A mai első fantasztikus gép

Az RM Sotheby's aukciós ház bocsájtotta árverésre ezt a negyedére kicsinyített Porsche 917 motort. Ötvennégy köbcentis - az eredeti 5400 -, duplavezérműtengelyes, tizenkéthengeres bokszer, természetesen léghűtéssel, és két turbóval, de még mechanikus befecskendezést is kapott. Az eredeti motor akár 1500 lóerő leadására is képes volt, és ugyan a modell teljesítményéről nincs konkrét adat, az sokat sejtet, hogy 24 ezres fordulatszámig képes felpörögni. A kanadai mérnök, Herb Jordan 1980-tól kezdve négy évig építette, de nem csak az apró gépek vonzották. Készített magának bolygódugattyús motorkerékpárt, és Forma 3-as versenyautót is. Az alig negyven centi hosszú, húsz centi széles motort tegnap bocsájtották árverésre, és 20-30 ezer dollár körüli árat adott érte a szerencsés vevő.

És a második 

Egy koncepció szupersportkocsi a Peugeottól, a nyolcvanas évek végén? Ez az Oxia, amelynek semmi köze valami bőrápolóhoz, annál több viszont a versenypályához. A 2,9 literes V6-os biturbó a Le Mans-i versenyautóból származik, az összkerékhajtást pedig a 205 T16-osból, a rettegett B-csoportos raliautóból vették.

Érdekes, hogy a kocsiba egy a kor színvonalán fejlett számítógépet is beépítettek, amely többek közt a légkondit, és egy kezdetleges navigációs rendszert vezérelt. Ez persze mit sem számít, amikor egy alig 1300 kilós autót 680 lóerő visz, ám az autó legjobb része az orra: a űrhajó-szerű kasznira nemes egyszerűséggel feldobták a korszak egyen-Peugeot arcát. A további részletekért kattintsanak az Autocar cikkére.   

Tegnap a Totalcaron

  • Jaguar XE, vagy Audi A4? Csikós Zsolt cikkéből kiderül, bár a kérdés közel sem egyértelmű.
  • Papp Tibor cikke az autóipar tágra zárt brüsszeli kiskaput vizsgálja, vagyis megtudhatja, hogyan fogyaszthat nyolc litert egy Audi S5. 
  • Rossz hírem van, ha épp megrendelte volna a McLAren P1-esét, ugyanis Andróczi Balázs hírszerkesztőnk megírta, hogy legyártották az utolsó, 375. példányt is. 

Autóipari hírsaláta

  • A Samsung új részleget hoz létre az önjáró autók fejlesztésére. Nem önálló modellről van szó, az ázsiai cégóriás az autonóm közlekedéshez kellő alkatrészeket, szenzorokat és számítógépeket akar gyártani. Nem ő az egyetlen, a Hyundai is a héten jelentette be hasonló irányú törekvéseit. További részletek az Index.hu-n. 
  • A finnországi Ivaloban építi fel új tesztközpontját a Hankook gumiabroncs gyártó. A cég a finn Test World nevű szervezettel kötött szerződést az egység megépítéséről. Az északi sarkkörtől mindössze 300 kilométerre épülő üzem a tervek szerint jövőre készül el.   
  • A Ward's kihozta az általa legjobbnak vélt motorok listáját. A tíz helyezett között most először elektromos hajtásláncok is helyet kaptak, de van dekadens szívó V8, és kihegyezett turbómotor is. A részletekért kattintsanak
  • Eladó egy fényezetlen Porsche 918. Nem selejtről van szó, egy ilyen, a súlycsökkentés érdekében csak vékony fóliával burkolt példányt használtak akkor is, amikor két éve megfutották a félelmetes, 6:57-es időt a Nürburgringen. Az autó ezen felül rendelkezik a Weissach csomaggal, ami könnyebb felniket, versenyüléseket, és még néhány súlyfaragó extrát tartalmaz. A kevesebb mint 3500 kilométert futott autó után itt lehet érdeklődni

Totalcar retro

Napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt jelent meg Karotta BMW 645 Ci tesztje. Jön a cápa!

Közlekedési koffein

  • Gyalogosgázolás történt az M0-ás autóúton, a 68-as kilométernél. Amíg tart a helyszínelés, a szervizutat lezárták. (Útinform
  • Bruttó hat forinttal csökken a benzin, öttel pedig a gázolaj literenkénti ára - írja az MTI. A csökkenéssel az üzemanyag átlagára 328-29 forint közé esett vissza. 
  • December 12-étől több forgalmi változásra is számíthatunk a budapesti tömegközlekedésben, ezekért kattintsanak a BKK oldalára

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Cukor

A Halálos Iram sorozat fizikai megvalósíthatóságán agyalni elég elcsépelt tevékenység, de a Car Throttle összeállítása mellett mégsem mehetünk el. A srácok kiszámolták, hogy a szereplők valójában mennyivel hajtanak a híresebb jelenetekben. Például a második rész híres, ezüst-kék Skyline GT-R-e 14 másodperc alatt gyorsul ötvenre, vagyis még a szívódízel Golfom is megszorítja. Vagy ott van az első rész legemlékezetesebb versenye, ahol Brian a Suprával, Dom pedig a Chargerrel indul: itt egy perc húsz másodperc alatt nyomnak le 400 métert, vagyis egy átlagos kondijú futó is lehagyná a sztori szerint 900 lóerős gépeket. További számolgatásokért kattintsanak

Ma Totalcaron

Vásárlás előtt nagyon keveset tudhatunk meg arról a százhúszezer használt autóról, amely idén kap majd magyar rendszámot. Így a kinti autó bizonyos szempontból kockázatosabb vétel, de a magyarországi kocsik adásvétele sem fenékig tejfel. Ebben a cikkben összegyűjtöttem az autóvásárlás legfontosabb buktatóit, hátha sikerül megmenteni néhány álmodozót a pofára eséstől. 

Kezdődik Zách Dani mai cikke, érdemes kattintani