A bírságot is mutatja a francia tábla

2016.01.11. 06:13
Jó reggelt kívánunk január 11-én, hétfőn. Ez a hétvége is gyorsan elszaladt, mire megszoktuk volna a kellemes pihenést, máris kezdhetünk visszarázódni a munkába. Viszonylag enyhe időnk van most, de a hét második felében újabb lehűlés jön, vasárnapra pedig ismét mínusz tíz körüli hőmérsékletet ígérnek a meteorológusok. Oké, az még tényleg elég messze van. Úgyhogy ma inkább köszöntsük fel Ágota nevű ismerőseinket, akik a névnapjukat ünneplik. Aztán húzzuk közelebb magunkhoz a forró kávét, kezdődjön a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Már nemcsak a sebességünket láthatjuk viszont egy digitális kijelző segítségével, de rögtön megtudhatjuk azt is, hogy az adott mutatvány mennyibe került, és hány büntetőpontot von maga után. A fotó Franciaországban készült, és bizony egy harmincas zónában mindössze három kilométer per órás túllépést díjazott a készülék 90 eurós bírsággal, tehát közel harmincezer forinttal. (Auto Motor und Sport)

 • Újabb luxusautót hívnak vissza – na, miért? Hát persze, hogy tűzveszély miatt. Ezúttal 33 darab Maserati GranTurismót és GranCabriót érint az akció. A 2015. szeptember 1. és november 30. között gyártott példányoknál egy fém üzemanyagcső korrodálódhat el, így folyhat a benzin. Eddig nem jelentettek ehhez köthető balesetet. (autoblog)
 • Sajnos a 2016-os Dakar sem telik már el haláleset nélkül. Szombaton a bolíviai Uyuni és az argentin Salta között gázoltak halálra egy 63 éves nézőt. A versenyzők közül a francia Lionel Baud volt érintett a balesetben. A néző életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni. (worldcarfans)

Anno – január 11.

 • Egy évvel ezelőtt, az éjszakai órákban 17 Celsius fokot mértek Lágymányoson. Ezzel akkor nemcsak a fővárosi, hanem az országos hőmérsékleti rekord is megdőlt.
 • 1922-ben ezen a napon használtak először inzulint a cukorbetegség kezelésére.
 • 1919-ben éppen e napon csatolták Erdélyt Romániához.
 • Az első lottósorsolást is január 11-én tartották Angliában, méghozzá 1569-ben.

Totalcar retró

 • Öt esztendeje írtuk meg, hogy milyen az a város, ahol igazán jó kerékpárral közlekedni . Ide kattintva most is megtudhatja.
 • Hihetetlen, hogy már tíz éve írtunk erről az autóról, de nyilván nem fiatalodik a Nissan Pathfinder sem. Így tetszett nekünk 2006-ban.

Hétvége a Totalcaron

 • Szombaton megmondtuk a tutit: kiderült, milyen családi autót érdemes venni használtan. Winkler Róbert tesztjét a Berlingóról itt találja. Zomborácz Iván sokat látott enduróját gyújtotta fel, a Belsőségen pedig egy katapultálás igaz története elevenedett meg.
 • Vasárnap Csikós Zsolttól tudhattuk meg, mi az igazi kultúra autós körökben. Mutattunk tíz autós Youtube-csatornát, amelyeket érdemes követni. Pere Laciék pedig elindultak Olaszországba, E21-es BMW-t venni.

Ma

 • A Toyota Prius nem romlik el. Stump András cikkéből viszont megtudhatják, mi van akkor, ha mégis.

Cukor

 • Újabb értelmetlen autóhalál. Egy illegálisan importált Nissan Skyline R33-ast zúznak éppen össze az alábbi videóban, tehát csak erős idegzetűek kattintsanak. A tulajdonos egyébként nem maga vitte az Egyesült Államokba az autót. Egy floridai kereskedésben vette, még csak az alvázszám sem volt átütve. A gond akkor kezdődött, amikor egy koccanásos balesetet követően a biztosító szakértői megállapították, hogy feketén került az országba a japán sportkocsi. Persze ha R32 lett volna, akkor semmi gond, 25 évnél idősebb autót nyugodtan importálhatnak. De tényleg muszáj volt bezúzni? (carbuzz)

Közlekedési koffein

 • Az ország nagy részén csapadékmentes az idő, északkeleten és a Tiszántúlon helyenként esik vagy szemerkél az eső.
 • Az autópályák, a fő és mellékutak egyaránt vizesek, nedvesek, néhol szárazak. A Bakonyban és Veszprém környékén deres, síkos szakaszokra lehet számítani.
 • A Dunántúlon, a középső országrészben, a Dél-Alföldön és északon elszórtan ködös, párás a levegő. Közepesek a látási viszonyok, általában 100 és 300 m között változik a látótávolság. Sűrű köd borítja az utakat Szombathely, Győr és Székesfehérvár közelében, valamint a somogyi dombok között. A belátható útszakasz 100 m alá csökkent. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Harminc évvel ezelőtt a Dire Straits Walk of Life című száma vezette a Billboard listáját. A dalt egyébként 1984-ben vették fel, majd 1985-ben jelent meg a Brothers in Arms albumon. 1986-ban lett igazán népszerű.

A nap képe

Ma kezdődik a Detroiti Autószalon, igaz, egyelőre csupán a sajtónapokkal. A kiállítás a nyolcvanas évek végén vált igazán nemzetközivé. Annak pedig éppen idén 25 esztendeje, hogy a Mercedes-Benz rettenetes tanulmányautóját, az F100-at leleplezték. Az autó különlegessége az volt, hogy számos, ma már viszonylag elterjedtnek mondható extrát felvonultatott. Így például a holttérfigyelő rendszert, hangfelismerést, esőszenzort, kulcsnélküli indítást. Csak ne lett volna olyan szép.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.