A bírságot is mutatja a francia tábla

2016.01.11. 06:13

Jó reggelt kívánunk január 11-én, hétfőn. Ez a hétvége is gyorsan elszaladt, mire megszoktuk volna a kellemes pihenést, máris kezdhetünk visszarázódni a munkába. Viszonylag enyhe időnk van most, de a hét második felében újabb lehűlés jön, vasárnapra pedig ismét mínusz tíz körüli hőmérsékletet ígérnek a meteorológusok. Oké, az még tényleg elég messze van. Úgyhogy ma inkább köszöntsük fel Ágota nevű ismerőseinket, akik a névnapjukat ünneplik. Aztán húzzuk közelebb magunkhoz a forró kávét, kezdődjön a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Már nemcsak a sebességünket láthatjuk viszont egy digitális kijelző segítségével, de rögtön megtudhatjuk azt is, hogy az adott mutatvány mennyibe került, és hány büntetőpontot von maga után. A fotó Franciaországban készült, és bizony egy harmincas zónában mindössze három kilométer per órás túllépést díjazott a készülék 90 eurós bírsággal, tehát közel harmincezer forinttal. (Auto Motor und Sport)

  • Újabb luxusautót hívnak vissza – na, miért? Hát persze, hogy tűzveszély miatt. Ezúttal 33 darab Maserati GranTurismót és GranCabriót érint az akció. A 2015. szeptember 1. és november 30. között gyártott példányoknál egy fém üzemanyagcső korrodálódhat el, így folyhat a benzin. Eddig nem jelentettek ehhez köthető balesetet. (autoblog)
  • Sajnos a 2016-os Dakar sem telik már el haláleset nélkül. Szombaton a bolíviai Uyuni és az argentin Salta között gázoltak halálra egy 63 éves nézőt. A versenyzők közül a francia Lionel Baud volt érintett a balesetben. A néző életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni. (worldcarfans)

Anno – január 11.

  • Egy évvel ezelőtt, az éjszakai órákban 17 Celsius fokot mértek Lágymányoson. Ezzel akkor nemcsak a fővárosi, hanem az országos hőmérsékleti rekord is megdőlt.
  • 1922-ben ezen a napon használtak először inzulint a cukorbetegség kezelésére.
  • 1919-ben éppen e napon csatolták Erdélyt Romániához.
  • Az első lottósorsolást is január 11-én tartották Angliában, méghozzá 1569-ben.

Totalcar retró

  • Öt esztendeje írtuk meg, hogy milyen az a város, ahol igazán jó kerékpárral közlekedni . Ide kattintva most is megtudhatja.
  • Hihetetlen, hogy már tíz éve írtunk erről az autóról, de nyilván nem fiatalodik a Nissan Pathfinder sem. Így tetszett nekünk 2006-ban.

Hétvége a Totalcaron

  • Szombaton megmondtuk a tutit: kiderült, milyen családi autót érdemes venni használtan. Winkler Róbert tesztjét a Berlingóról itt találja. Zomborácz Iván sokat látott enduróját gyújtotta fel, a Belsőségen pedig egy katapultálás igaz története elevenedett meg.
  • Vasárnap Csikós Zsolttól tudhattuk meg, mi az igazi kultúra autós körökben. Mutattunk tíz autós Youtube-csatornát, amelyeket érdemes követni. Pere Laciék pedig elindultak Olaszországba, E21-es BMW-t venni.

Ma

  • A Toyota Prius nem romlik el. Stump András cikkéből viszont megtudhatják, mi van akkor, ha mégis.

Cukor

  • Újabb értelmetlen autóhalál. Egy illegálisan importált Nissan Skyline R33-ast zúznak éppen össze az alábbi videóban, tehát csak erős idegzetűek kattintsanak. A tulajdonos egyébként nem maga vitte az Egyesült Államokba az autót. Egy floridai kereskedésben vette, még csak az alvázszám sem volt átütve. A gond akkor kezdődött, amikor egy koccanásos balesetet követően a biztosító szakértői megállapították, hogy feketén került az országba a japán sportkocsi. Persze ha R32 lett volna, akkor semmi gond, 25 évnél idősebb autót nyugodtan importálhatnak. De tényleg muszáj volt bezúzni? (carbuzz)

Közlekedési koffein

  • Az ország nagy részén csapadékmentes az idő, északkeleten és a Tiszántúlon helyenként esik vagy szemerkél az eső.
  • Az autópályák, a fő és mellékutak egyaránt vizesek, nedvesek, néhol szárazak. A Bakonyban és Veszprém környékén deres, síkos szakaszokra lehet számítani.
  • A Dunántúlon, a középső országrészben, a Dél-Alföldön és északon elszórtan ködös, párás a levegő. Közepesek a látási viszonyok, általában 100 és 300 m között változik a látótávolság. Sűrű köd borítja az utakat Szombathely, Győr és Székesfehérvár közelében, valamint a somogyi dombok között. A belátható útszakasz 100 m alá csökkent. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Harminc évvel ezelőtt a Dire Straits Walk of Life című száma vezette a Billboard listáját. A dalt egyébként 1984-ben vették fel, majd 1985-ben jelent meg a Brothers in Arms albumon. 1986-ban lett igazán népszerű.

A nap képe

Ma kezdődik a Detroiti Autószalon, igaz, egyelőre csupán a sajtónapokkal. A kiállítás a nyolcvanas évek végén vált igazán nemzetközivé. Annak pedig éppen idén 25 esztendeje, hogy a Mercedes-Benz rettenetes tanulmányautóját, az F100-at leleplezték. Az autó különlegessége az volt, hogy számos, ma már viszonylag elterjedtnek mondható extrát felvonultatott. Így például a holttérfigyelő rendszert, hangfelismerést, esőszenzort, kulcsnélküli indítást. Csak ne lett volna olyan szép.