Colin McRae utolsó Subaruja a tiéd lehet

2016.02.15. 06:27

Jó reggelt kívánunk február tizenötödikén. Elmúlt megint a hétvége, és már a Valentin-napon is túl vagyunk – már aki egyáltalán ünnepelte azt. Ne feledjék: Kolos, Georgina és Gina ünnepli névnapját, tessék őket felköszönteni. Az előrejelzések szerint egyébként napokig nemszeretem idő lesz esővel, köddel, felhőkkel, az embernek sok kedve nincs is ilyenkor kimozdulni. Még szerencse, hogy itt van a friss Hidegindító, ami persze mindent megváltoztat. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Tetejét vesztett C osztállyal készül a márciusi Genfi Autószalonra a Mercedes-Benz. A németek már nyilvánosságra is hozták az első rajzot az autóról, afféle kedvcsinálóként. A Cabriolet szinte teljesen azonos lesz a kupéval, persze első ránézésre, a nyitható tető alapján nem lesz nehéz megkülönböztetni a két modellt. A forgalmazást idén ősszel kezdhetik meg. (leftlanenews)

  • Megkezdte az új CX-9 gyártását a Mazda. Az összeszerelés Hiroshimában indult meg, ahonnan elsősorban az észak-amerikai piacra kerülnek majd az autók. Ott ugyanis évi negyvenezer példány eladását tervezik – ez a modell összes értékesítésének 80 százalékát jelentené. A hétüléses SUV tavasszal érkezik meg a kereskedésekbe. (leftlanenews)
  • Túl kicsi lett, így nem kerül gyártásba a Volkswagen Taigun. A hobbiterepjáróval kapcsolatos pletykák évekig tartották magukat, a tanulmányt a 2012-es Sao Pauló-i Autószalonon leplezték le. Egyliteres TSI turbómotort kapott volna. Végül mérete lett a veszte, a végső egyeztetéseken túl rövidnek találtatott. Helyét egy Polo-alapú SUV veheti át 2018-ban. (worldcarfans)

Anno – február 15.

  • 25 esztendővel ezelőtt, e napon tartották meg a Visegrádi Találkozót Antall József magyar miniszterelnök, Lech Wałęsa lengyel és Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök részvételével.
  • „Üdvözöljük Budapest lakosságát. Üdvözöljük olyan szokatlan módon, amely páratlan az egész világon. Üdvözöljük az első várost, amelyből a Telefonhírmondó az egész világon győzedelmes útjára indul” – ezekkel a mondatokkal kezdte meg működését 1893. február 15-én a telefonhírmondó, a rádió egyik előde.
  • i.e. 399-ben ezen a napon ítélték halálra Szókratészt.

Totalcar retró

  • Tíz esztendeje éppen arról értekeztünk, miért is kell olyan sokat várni egy eredetiségvizsgálaton. Azóta persze már nem ugyanígy zajlik a folyamat.
  • Öt éve bemutattuk az Alternatív wartyogót, azaz a Nissan Micra 1,2 Teknát. Papp Tibi írásából derül ki, miért lett egy kicsit lelombozó.
  • Szintén 2011-ben írtunk a politikusok autóvásárlásairól, és kaptunk egy ígéretet Lázár Jánostól is. Hogy pontosan mit? Kattintson ide, és megtudja!

Hétvége a Totalcaron

  • Akik szombaton velünk tartottak, újabb számvetést olvashattak a Rulettkerék Bálnájáról. Aki lemaradt, itt pótolhatja. Szerszám Szombat című rovatunkban az olajcsere alternatív módszereit próbáltuk ki.
  • A vasárnap ezúttal sem telt Filléres Neppertrükk nélkül – ezúttal zseb-bikát mutattunk. Csikós Zsolt az Év Autója zsűritagjait mutatta be kicsit közelebbről, és az is kiderült, hogy a Nepperűző valójában félig ember, félig gép.

Ma

  • Tekert órás autót vettél, ami időközben ki is derült? Zách Dani cikkéből kiderül, hogyan szerezheted vissza a pénzedet.
  • A Totalbike hasábjain Guld Péter a Man-szigeti TT megpróbáltatásait taglalja, de nem a megszokott szempontból.

Cukor

  • Eladósorba került az a Subaru, amelyet Colin McRae halála előtt utoljára vezetett. A skót ralilegenda neve aktív pályafutása során is szorosan összekapcsolódott a márkával (noha Fordot és Citroënt is hajtott), ezt a gépet azonban a 2007-es goodwoodi Festival of Speeden gyötörte. Nemcsak ő ment vele: Petter Solberg kétszer is dobogós eredményt ért el a volánjánál a ralivébén. Azóta teljesen újjáépítették, és most 159500 fontról indul érte a licit. Ez átszámolva 64 millió forintot jelent, így a valaha volt legdrágább Subaru címre is eséllyel pályázik az autó. (autoblog)

Közlekedési koffein

  • A 2502-es jelű Andornaktálya-Mezőkövesd összekötő út a 7+555 – 7+575 km szelvény között félpályán lezárva az út menti vízfolyás miatt (Mezőkövesd irányából) 2016.02.13 15:05-től.
  • A 25115-ös jelű Sályi bekötő út a 3+000 - 3+010 km és a 4+250 - 4+260 km szelvény között félpályán lezárva az út menti vízátfolyás miatt 2016.02.13 15:35-től.
  • Balesetről vagy torlódásról nem számol be az Útinform.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

A UB40 brit reggae-együttes alapító tagja, Ali Campbell ma ünnepli 57. születésnapját. Egyik legismertebb nótájuk a Kingston Town, amely eredetileg Lord Creatortól származik.

A nap képe

Ehhez aligha van mit hozzáfűzni: Lada kombi és szörfös csajok. Egy ilyen képpel talán könnyebben átvészeljük ezt a mai borult, felhős időt.