Szupertraffipax: egy funkció kiesett

2016.04.07. 08:57

Április 7-én, a Hermanok névnapján kezdődik a csütörtöki Hidegindító. 1848-ban ezen napon alakult meg Batthyány Lajos kormánya, 1972-ben a világűrbe lőtték az Interkozmosz-6 nevű műholdat, rajta a világ első, magyar fejlesztésű űreszközével, a Tánya meteoritcsapdával, 1985-ben pedig Mihail Gorbacsov moratóriumot hirdetett a közepes hatótávolságú rakéták európai telepítésére. A nap dala a nap szülöttétől, a néhány napja off-shore botrányba keveredett színész-rendező-kaszkadőrtől, Jackie Chantől szól, ez a Believe in yourself.

Autóipari hírsaláta

Rendhagyó ötlettel lepte meg a Tesla Motors vezetését Segolene Royale francia energiaügyi miniszter, aki a cég alapító vezetője, Elon Musk párizsi látogatása után felvezette, hogy Franciaország átengedné az ország legöregebb atomerőművét, miután azt hamarosan végleg leállítják. A szokatlan ötletre nem mondott nemet Musk, így Royale bizakodó, de tíz nap múlva találkozik a cég vezetőivel, majd ezután derülnek ki újabb részletek a francia-német határ közelében, az elzászi Fessenheimben található erőmű telephelyének sorsáról. (Autonews)

A hibrid autók sikerének is alaposan betehet, hogy a Volkswagen-csoportnál tavaly kirobbant dízelbotrány után új emissziós teszteljárásokat vezetnek be az Európai Unióban. A valós körülmények közt végzett méréseken ugyanis ki fog derülni, hogy a benzin-elektromos autók korántsem olyan környezetbarátak, mint a labormérések mutatják. Mindezt egy interjúban olvastam, amelyet a Fiat korábbi hajtáslánc-tervezője, Rinaldo Rinolfi mondta egy interjúban. Rinolfi jóslatainak súlyt ad, hogy 2005-ben megjósolta, hogy véget vet a dízelek uralmának az Euro 6 környezetvédelmi norma bevezetése. (teljes interjú: Autonews)

198 921 új autót értékesített egyetlen hónap alatt, világszerte a Mercedes-Benz, és ezzel nemcsak saját, egy évvel korábbi eladási adatát növelte nyolc százalékkal, de a gyár történetének új eladási rekordját is felállította. Elemzők szerint a siker oka a növekvő európai és kínai piacon mutatkozó kereslet, amely bőven kompenzálja az Egyesült Államokban tapasztalható visszaesést. A sikert várhatóan tovább növeli majd az új E-osztály bemutatkozása is, amelyről már olvashattak nálunk is (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. A Waze ingyenes közösségi navigációs applikáció Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető és korlátlanul használható, ráadásul a térképen ott van az összes új fix traffipax is. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Közlekedési koffein

Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészetének vezetője enyhén kitérő választ adott, amikor a keddi bemutatón megkérdeztem, hogy valóban ellenőrzik-e majd a VÉDA szupertraffipaxok, hogy az autóvezetők kézben tartott mobiltelefonnal közlekednek-e. A válasz tegnap, az RTL Klub híradójában már egyértelmű volt: NEM és a rendszert erre nem is készítették fel. A tévériport itt látható, érdemes megnézni és összevetni azzal, amit mi forgattunk.

A következő kiesőjelölt: a bekötött biztonsági öv ellenőrzése, de mindenkit kérek, hogy szabályosan autózzon és ne csak a kamerák közelében.

Mától vasárnapig végzik a Széll Kálmán téren a Várfok utcai rézsű visszatöltését, ezért azok a buszjáratok, amelyeknek Széll Kálmán téri végállomása a Várfok utcában van, néhány napig nem megszokott felszállóhelyükről indulnak. A változás 7-én, 8-án, 9-én és 10-én a 21-es, a 21A és 102-es buszjárat, valamint csak 7-én és 8-án a 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es busz utasait is érinti. (BKK)

Totalcar retro

Ez nem egy különösen kicsi műsorvezető, hanem egy különösen nagy kerék. Az idézet Karottától származik, aki tizenegy éve 7-es BMW-t vezetett a Totalcar TV-ben. Sorhatos dízel, sok munka, 30 millió forint és a motortérből kispórolt metálfényezés, alább:

Nagyon nehéz elhinni

Pedig állítólag nyakunkon a rossz idő. Amikor a mai Hidegindító készítésének végére értem, még a tiszta kék égboltot kémlelhették az ajtóm előtt lévő kerti tóban úszó aranyhalak. Ők valószínűleg nem olvassák az Időképet, amely szerint napközben már többfelé erősen megnövekedhet a felhőzet, és több tájegységünkön elszórtan számítani kell záporok, helyenként zivatarok kialakulására is. Az Alpokalján élénk lesz az északi-északkeleti szél, de zivatarok környezetében erős lökések is előfordulhatnak. Hajnalban 8-12°C, délután 18-28°C várható, nyugaton, északnyugaton mérhetjük majd az alacsonyabb értékeket.

Cukor

Hogy igazán szomorú legyen a mai Hidegindító vége, mutatok valami igazán szomorút. A Carscoops olvasója Olaszországban, az autópályán kapta le ezt a szerencsétlenül járt Porsche Panamerát. A cikkíró szerint a Turbo vagy a Turbo S kivitelből építhették a hullaszállítót, de semmi sem biztos csupán annyi, hogy ez a Porsche elég hamar eljutott odáig a karrierjében, hogy presztízsétől megfosztva, haszonjárművet faragjanak egy példányából.