A Volvo boríthatta volna a VW dízel-bilijét

2016.06.30. 05:59

Jó reggelt kívánunk június utolsó napján. Csütörtök van, a Pálok ünneplik névnapjukat. Az ország nagy részén szép, napsütéses időre van kilátás, és a hétvége is közeledik már. Az ébredés persze nem mindenkinek könnyű, de máris segítünk benne. Friss, ropogós Hidegindító a reggeli kávé mellé. Máris kezdünk, csak görgessenek bátran!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Lenyomta az Alfa Giulia Quadrifoliót a Nordschleifén az új Porsche Panamera. A németek négyajtósa nemcsak elegánsabb, hanem gyorsabb is lett, így a legendás versenypályán 7 perc 38 másodperc alatt ért körbe. Az előd idején 14 másodpercet javított, és elérte a Ferrari 458 Italia, valamint a Lexus LFA szintjét. (autoblog)
  • Már évek óta nyílt titok volt a Volkswagen dízeles csalása a Volvo fejlesztési részlegének egyik vezetője szerint. Kent Flack az egyik ausztrál internetes portálnak beszélt erről. Elmondta, hogy számos autógyártó dolgozott ugyanazokkal a beszállítókkal, így pontosan tudják, hogy milyen emissziós normáknak tud, és milyeneknek nem tud megfelelni egy-egy vezérlőegység. Ráadásul a svéd márka állítólag azért sem erőltette dízeleit az USA-ban, mert így nem tudott volna versenyezni a VW-csoporttal. Kérdés, hogy akkor vajon miért nem borították ki a bilit? (leftlanenews)
  • Rádióadókat cenzúráz a Subaru. A japán márka ugyanis családbarát vállalatként jellemzi magát, és így próbálja kivédeni, hogy a gyermekkorú utasok olyan adásokat halljanak, amelyek káros hatással lehetnek a fejlődésükre. Emiatt a rádiók automatikusan csatornát váltanak, ha ilyet észlelnek. (motor1)

A Kreszprofesszor járja az utakat és magyaráz

Elindulás előzéskor

Mit kell tenni akkor, ha az út széléről elindulva előzést észlelünk? Az alábbi videóból kiderül.

További tippek és érdekességek a Kreszklub oldalán.

Anno – június 30.

  • Napra pontosan két évvel ezelőtt szűnt meg az első magyar közösségi portál, az iWiW.
  • 2002-ben e napon lett az Európai Pénzügyi Unió tizenegy tagállamának hivatalos fizetőeszköze az euró.
  • 1934. június harmincadikán volt a „Hosszú kések éjszakája”, amikor Adolf Hitler leszámolt a náci párton belüli ellenzékével, és feloszlatta az SA-t.
  • 1722-ben fogadta el a magyar országgyűlés a Pragmatica Sanctiót, vagyis a Habsburg-ház nőági örökösödési jogát.
  • Forma-1-es futamból kettő esett erre a napra. 1963-ban Reims-ben Jim Clark, 1996-ban Magny-Cours-ban Damon Hill győzött.

Totalcar retró

  • Tíz esztendővel ezelőtt a modellautózásról írtunk, és azt próbáltuk megfejteni, hogy mi értelme több százezer forintot beleölni ebbe a műfajba.
  • Három éve kerestük a választ arra a kérdésre, hogy milyen egy prémiumba hajló, erős motorú francia kabrió. Nagyjából olyan, mint a DS3 Cabrio.

Tegnap a Totalcaron

  • Miért nevezhetjük a világ legkorrektebb autójának a fapados Ssangyong Rextont? Klikkeljen ide, és kiderül.
  • Egy ismeretlen fehér furgon okozott súlyos balesetet Pécs közelében, majd elhajtott. Annak próbálunk utánajárni, hogy mire számíthat, ha elkapják.
  • Azt pedig, hogy Csikós Zsolt miért írt alá Goodwoodban egy Mazda MX-5-öst, ide kattintva tudhatják meg.

Ma

  • Ha velünk tartanak, megtudhatják többek közt, hogy milyen benyomásokat szerzett Stump Bandi a terepralis Porsche Macannal.

Keserű méz

  • Egy autókereskedésben lőtte le magát Zurlon Tipton amerikai futballista – ráadásul véletlenül. A huszonhat esztendős sportoló szervizelni vitte autóját, amikor belenyúlt az utasülésen hagyott szatyorba. Abban azonban két pisztoly is volt, az egyik elsült, és hasba lőtte Tiptont. Bár az egyik alkalmazott gyorsan ellátta, a kórházba szállítást követően elhunyt. A rendőrség balesetnek minősítette a tragédiát, de azt még vizsgálják, hogy kié volt a két fegyver.

Közlekedési koffein

  • Az M3-as autópályán, Vásárosnamény felé a 19-21-es km között várhatóan reggel 8 óráig daruznak, csak a leállósávon haladhat a forgalom. (Útinform)
  • Éjfél előtt ismét megindult a forgalom a Záhony-Csop közúti határátkelőhelyen, ahol az ukrán hatóságok több mint másfél órán keresztül nem tudták átléptetni a járműveket. (police.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1953-ban e napon született Hal Andrew Lindes, a Dire Straits egykori énekes-gitáros-dalszerzője. 1980 és 1985 között játszott a zenekarban. Hallgassuk hát meg az 1982-es Love over Gold című albumról a Telegraph Roadot.

A nap videója

Egy régi kocka-Civic most az internet új sztárja. Elkészült ugyanis egy ötletes gymkhana-paródia, amelyben az eredeti sorozat mutatványait és kameramozgásait figurázzák ki a srácok. A videóban egy dolog biztosan nincs: keresztben közlekedő autó. Van viszont rommá tört távirányítós kiskocsi, meg nem adott elsőbbség és leláncolt kipufogó.