2016.09.16. 09:10

Szeptember 16. van, péntek, Editek és Zsenik névnapja. A nappali hőmérséklet 28, az éjszakai 15 fok körül alakul. William Crapo Durant 1908-ban ezen a napon alapította meg a General Motorst.

A nap képe

Hódmezőrület sep10 Rézmonyó-71

A Hódmezőrület további képeiért kattints ide.

Közlekedési kultúra

A BKV idén három helyszínen, a Városi Tömegközlekedési Múzeumban, a Földalatti Vasúti Múzeumban és a Ferenc áramátalakítóban várja programokkal látogatóit a hétvégén a Kulturális örökség napjai keretében. A látogatók több felújított járművet és számos egyéb tárgyi emléket is megtekinthetnek, valamint a Deák téren lehetőségük nyílik felfedezni a kontinens első kéregvasútjának egy eredeti alagútszakaszát is.

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum termeiben számos fényképfelvétel és korabeli tárgyi emlék segítségével kaphatnak képet a látogatók a magyar főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről, az első lóvasúti vonal 1866. augusztus 1-jei megnyitásától egészen a megépített és tervezett metróvonalakig.

Az automatika mentette meg a pilótát

Óránként 1080 kilométeres sebességgel száguldott az amerikai nemzeti gárda F–16-os vadászrepülője egy kiképzési feladat közben, amikor a pilóta a rá nehezedő nehézségi erők miatt elvesztette az eszméletét egy forduló során. Az Auto-GCAS automatika észlelte, hogy a gép mindenféle irányítást nélkülözve, az utánégetőt is használva vagyis teljes gázzal száguld a föld felé, ezért működésbe lépett, és 1300 méter magasan némi cikk-cakk után egyenesbe hozta a gépet, ami eredetileg 5100 méteren repült, még a pilóta irányítása alatt. Részletek az Index cikkében.

Hétvégén busz jár a 3-as metró helyett

A 2016. szeptember 17-18-i hétvégén az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között rövidített útvonalon közlekedik pályakarbantartás miatt. A kimaradó szakaszon pótlóbusz viszi az utasokat, a Deák Ferenc tér M és Újpest-Központ M között M3-as jelzéssel, a Deák Ferenc tér M és az Árpád híd M között pedig – a sűrűbb metrópótló-forgalom érdekében – M3A jelzéssel. Forrás: BKK

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre vagy töltsd le az ingyenes Waze applikációt androidos, vagy iOS operációs rendszert futtató mobiltelefonodra.

TC Retró

12 éve ezen a napon jelent meg a Karotta beszámolója a Dacia Logan bemutatójáról. Ha kíváncsi, hogy mi volt szerethető az 5000 eurós autóban, kattintson ide.

Anno

  • 1951 – Olasz nagydíj, Monza - Győztes: Alberto Ascari (Ferrari)
  • 1962 – Olasz nagydíj, Monza - Győztes: Graham Hill (BRM)
  • 2001 – Olasz nagydíj, Monza - Győztes: Juan Pablo Montoya (Williams BMW)
  • 2007 – Belga nagydíj, Spa Francorchamps - Győztes: Kimi Räikkönen (Ferrari)

A nap videója

A Forza IRL egy klasszikus autós videójáték. Most fogtak három tinit, kivitték őket a sivatagba és adtak nekik egy Lamborghinit, hogy próbálják ki, milyen lenne élőben tekerni a kormányt.

Forrás: Carthrottle