Az állhatatosság diadala

2016.10.18. 07:16

Szép reggelt kívánunk október 18-án, kedden. Ma van az Európai Unió emberkereskedelem elleni napja, és 2002 óta ezen a napon, Szent Lukács névnapján ünnepeljük a magyar festészetet is. Számottevő csapadékra az előrejelzések szerint nem kell számítani, de a tegnapihoz hasonlóan borongós időnk lesz. Még szerencse, hogy az ébredésben segít a Hidegindító! Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Kettős győzelmet aratott saját kategóriájában a Renault Zoe a Monte-Carlo e-Rallye-n. A francia márka négy autóval vett részt a megmérettetésen, és végül az összetett rangsor második és harmadik helyét is sikerült elcsípniük. Az alternatív hajtású járműveknek kiírt versenyt abszolút értékelésben a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai nyerte meg, utána következett a két elektromos Zoe. (Renault)
  • Közzétette a GT-R Nismo árait a Nissan. A 3,8 literes, kétturbós V6-ossal szerelt, 600 lóerős szupersportkocsi forgalmazását november elsején kezdik meg. Európában a legfontosabb piacok között Németországot, Franciaországot és Nagy-Britanniát tartják számon. Az árcédulára előbbi két országban 184950 euró (56,8 millió forint), utóbbiban 149950 font (51 millió forint) kerül. A további piacokon ezektől eltérő lehet az árazás. (Nissan)
  • Első versenyhétvégéjét máris győzelemmel zárta Alessandro Zanardi az olasz GT-bajnokságban. A kitartásáról és állhatatosságáról ismert sportember a riói paralimpián két arany és egy ezüstérmet zsebelt be, de a játékok végeztével új kihívás után nézett. A GT-sorozatban először Mugellóban állt rajthoz egy BMW M6 GT3-mal, és a hétvége második versenyét követően emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. (carscoops)

Anno – 2016. október 18 .

  • 1967-ben ezen a napon szállt le a Venyera-4 szovjet űrszonda a Vénuszra.
  • 1944. október 18-án szovjet csapatok megszállták Csehszlovákiát. Szálasi Ferenc nemzetvezető elrendelte a teljes mozgósítást.
  • 1867-ben Alaszka az Egyesült Államok birtoka lett.
  • 1514-ben e napon készült el a Tripartitum, vagyis a Hármaskönyv.
  • Két Forma-1-es futam esett erre a napra: 1987-ben Mexikóban Nigel Mansell, 2009-ben Brazíliában Mark Webber tudott győzni.

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt kénytelenek voltunk szembesülni azzal, hogy egy gyönyörű autót nem mindig jó vezetni. Hogy milyen is volt pontosan a Mercedes-Benz 190 SL, azt itt olvashatják el.
  • Öt esztendeje pedig nemcsak a B osztály járt nálunk, de jelentkezett a grafomán szerelő is, aki éppen Winkler Cougarját gyógyítgatta.

Tegnap a Totalcaron

Mai műsor

"Az első találós kérdés: vajon a BMW ad-e el több összkerekes autót vagy az Audi? Mit tippelnek? Egyértelmű, hogy az Audi, nem? A legenda, a Quattro név, a tradíció... óriási tévedés, mert a BMW ad el többet" - azonban a bajoroknak is van félnivalójuk. Úgy hívják: Alfa Romeo Giulia Veloce. Papp Tibor írása a Tannistest egyik résztvevőjéről.

Cukor

  • Kalapács alá kerül Huszejn egykori jordán király Mercedese. Az 1987-es évjáratú 560 SEL golyóálló páncélzatot, megerősített padlót és tetőt kapott - ennek köszönhetően nagyjából négy tonnát nyomhat. Az 5,6-os V8-as a maga 300 lóerejével azért ezzel a tömeggel is elbír. Mindössze 41 ezer kilométert mentek vele, és minden gyári tartozéka, leírása és prospektusa megvan. Az árverésen 25-30 ezer fontra, azaz nagyjából tízmillió forintra számítanak érte. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál jelenleg zavartalan a ki és a belépő forgalom, nincs fennakadás.
  • Az M3-as bevezető szakaszán a Szilas-pihenőnél baleset történt. A sérült járművek egy sávot foglalnak el.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Ez a röntgenfelvétel azt mutatja meg, hogyan működik a Mazda MX-5 teteje. Na, nem a kézzel mozgatható vászontetőről van szó, hanem az RF változat elektromos egységéről. Tíz kilométer per órás sebességig működik a dolog, és mindössze 12 másodpercre van szükség hozzá.

A nap száma

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját a rock and roll egyik úttörője és legendája, Chuck Berry. Az ő tiszteletére szóljon most a Maybellene, amely 1955-ben született meg, és a műfaj egyik - ha nem a - legelső számaként tartják számon.