A nagyobb autók miatt több a baleset?

2016.11.21. 07:30

Újabb hét veszi kezdetét november 21-én, hétfőn. Ne feledjék felköszönteni Olivér nevű ismerőseiket névnapjuk alkalmából. Ma van továbbá a televíziózás világnapja is, amelynek megtartásáról 1996-ban döntött az ENSZ közgyűlése. A 2016-os esztendőből már csupán negyven nap van hátra - ezt már féllábon is kibírjuk, különösen, ha segít a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A nagyobb autókat okolják a gyakoribbá váló parkolóbalesetek miatt a brit kutatások. A kárrendezéssel foglalkozó Accident Exchange adatai szerint az elmúlt tizenkét hónapban 1,4 milliárd fontnyi kár keletkezett parkoláskor - ez az összes kárigény mintegy harmadát teszi ki. Nemcsak az olyan SUV-ok lépik át az átlagos parkolóhelyre javasolt 4,8 méteres hosszt, mint az Audi Q7 vagy a Mercedes-Benz GLS, de túlméretesnek számít az ajánláshoz képest Ford Mondeo és az Opel Insignia is. Nemcsak hosszra, hanem szélességre is híznak az autók, ez pedig az ajtórányitások számában is megmutatkozik. (autocar)
  • Ausztriában készülhet a Jaguar I-Pace. A grazi Magna üzem már régóta gyárt alkatrészeket a márka számára, most pedig új szintre emelkedhet az együttműködés. Ralph Speth, a Jaguar Land Rover első embere elmondta: megkezdődtek a bővítési munkálatok, az elektromos SUV sorozatgyártásának első teljes éve 2019 lehet. Évi 13 ezer példánnyal terveznek. (autocar)
  • Elkészült az egymilliomodik Mercedes Kínában. A Daimler és a BAIC Motor közös vállalataként 2005-ben kezdte meg működését a Beijing Benz Automotive Co., amelynek ma már 78 ezer alkalmazottja van a távol-keleti országban. A jubileumi modell egy E osztály volt. (motor1)

Anno – november 21.

  • 1995-ben e napon kezdte meg működését Székesfehérváron az IBM első kelet-európai merevlemezgyártó üzeme.
  • 1945-ben kezdett sztrájkba az amerikai United Auto Workers szakszervezet, hogy a General Motorsnál béremelést harcoljanak ki.
  • Éppen száz éve futott aknára a Kea-csatornánál és süllyedt el a HMHS Britannic.
  • 235-ben lépett trónra Anterósz pápa.

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt utánajártunk, mennyire altatja meg a szánkban a tejet a Citro ën C6.
  • Öt esztendeje pedig azt néztük meg, hogyan mulat egy japán úr: egy Lexus IS200 járt nálunk. Hamarosan egyébként visszatér - ha nem is ugyanez a példány -, de a poént egyelőre nem lőnénk le.

Hétvége a Totalcaron

  • Vajon láttak már élőben gyereket a Toyota mérnökei? Erre a kérdésre kerestük a választ a Proace Verso szombati tesztjében. A Szerszám Szombatban pedig a törött izzítógyertyák kiszedéséről értekeztünk.
  • Vasárnap Göbölyös doktor vallomást tett: eladta Porschéját. De mit vett helyette? Ha lemaradt, itt megtalálja a megfejtést.

Mai műsor

Kérsz egy Cappuccinót? Most nem csészében kapod: használtteszten a Suzuki kabriója. A Totalbike-on mindeközben leborulunk a legjobb hatszázas előtt, attól tartva, hogy sokáig nem lesz ehhez fogható.

Cukor

  • Megúszták a bírságot a gyorshajtáson kapott Ford GT-prototípusok. A coloradói Glenwood kanyonban még szeptemberben csípték el a sportkocsikat, amelyekkel a tesztpilóták a vád szerint 80 helyett 160 km/h-val száguldottak. Most azonban az autók fedélzeti komputeréből kiolvasott adatok alapján bebizonyosodott: nem volt szó száguldásról, a mérés során valami félrement. (autoblog)

Közlekedési koffein

  • Erős a forgalom a 10-es főúton a solymári körforgalom térségében, a 11-es főúton a Megyeri híd környékén, a 4-es főúton Üllő előtt, az 51-es és az 510-es főút főváros előtti szakaszán, továbbá az M3-as autópályán a 13-as km-től, a fővárosi bevezető szakaszon.
  • Az M0-s autóút déli szektorán, az 1-es főút felé vezető oldalon az 5-ös km közelében egy műszaki hibás kamion vesztegel a külső sávon. Egyelőre nem okoz torlódást.
  • A 47-es főúton Debrecen déli határában, a 4-es km-nél egy személygépkocsi teherautóval ütközött össze. Félpályás lezárás mellett helyszínelnek.
  • Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a határátlépőnél a ki és belépő forgalom folyamatos. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

A Youtube-on komplett csatornák épülnek arra, hogy megmutassák, mi történik bizonyos tárgyakkal a hidraulikus prés alatt. Korábban többek közt turbófeltöltőt is láttunk már így, most pedig nézzük meg, hogyan viselkedik a lengéscsillapító ötszáz tonna alatt. (carbuzz)

A nap száma

Napindítóként szóljon most az idén éppen húszesztendős Sum 41 tizenöt évvel ezelőtti, All Killers, No Fillers albumáról az In Too Deep.