Nem fizet a Faraday Future

2017.01.26. 07:44

Jó reggelt kívánunk január 26-án csütörtökön, Paula és Vanda névnapján. Az előrejelzések ma még viszonylag enyhe időt mutatnak, éjjel is csak -4 Celsius fokig süllyed a hőmérséklet, holnaptól viszont visszatérnek a -10 körüli értékek. Budapesten továbbra is érvényben van a szmogriadó, így aki útnak indul, nézze meg jól, mi szerepel a forgalmi V.9.-es rovatában: 0-4 között otthon kell hagyni az autót. Szerencsére a buszon, metrón vagy villamoson sokkal biztonságosabb a Hidegindítót olvasni, vágjunk is bele!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Rekordkísérletre gyűjtenek a Dodge Viper-hívek. A rajongók azt szeretnék, ha a Nordschleifén kedvenc autójuk lenne a leggyorsabb sorozatgyártású gép. Mivel hivatalosan bejelentett szándék a gyártó részéről nincs, így ők akarnak összeszedni 159 ezer dollárt. Ebből fedeznék két autó odaszállításának költségei mellett a pályahasználatot és minden járulékos kiadást. A texasi Viper Exchange szalon vállalta, hogy biztosít két Viper ACR-t a célra. A tervek szerint áprilisban futnának neki, azt még nem tudni, ki ül a volán mögé. A hátsókerekes autók közt december óta az AMG GT R az uralkodó. (motorauthority)
  • Pereli a Faraday Future-t a The Mill Group. A vizuális effektek készítésével foglalkozó cégtől az idei CES-re rendelt meg egy munkát az autógyártó. Végül azonban az 1,8 millió dolláros számlából csupán húszezret fizettek ki nekik. Arról már korábban írtunk, hogy a Faraday Future a hírek szerint pénzügyi gondokkal küzd, így elképzelhető, hogy nem hanyagságból, hanem anyagi nehézségeik miatt nem tudták kifizetni a Mill Groupot sem. Az FF ugyanakkor visszatámadna: azzal fenyegetnek, hogy készek megtenni a szükséges jogi lépéseket azokkal a beszállítókkal szemben, akik nem teljesítik megfelelően a szerződésben foglaltakat - egyelőre nem tudni, mire utalnak. (leftlanenews)

Anno – január 26.

  • 1699-ben e napon kötötték meg a karlócai békét.
  • 1788-ban Arthur Philip angol kapitány megérkezik Ausztráliába, és Sydneyben megalapítja az első európai gyarmatot.
  • 1908-ban Kronenberg Lily műkorcsolyázónő megszerezte a magyar sporttörténet első világbajnoki aranyérmét.
  • 1934-ben aláírták a tíz évre szóló német-lengyel megnemtámadási szerződést.
  • 1975-ben Brazil Nagydíjat rendeztek a Forma-1-ben, amelyet José Carlos Pace nyert meg.

Totalcar retró

Tegnap a Totalcaron

  • Kisautó kis pénzből, de mégis prémium? Ráadásul nagy buktatói sincsenek. A Mercedes-Benz A osztály második generációját próbáltuk ki.
  • A Totalbike-on a thaiföldi közlekedésbe nyerhettünk betekintést, és megtudhattuk, mennyire tartós a Honda NF100R Wave.

Mai műsor

"Ezt az autót valószínűleg a százötvenezredik tesztnél sem unnám, pedig erről a 120 lóerőről aztán senki se mondja nekem, hogy „ez aztán köpi a tüzet öcsém”. Az új csipkebugyi hozzátesz persze az örömhöz, de csak egy halvány mosolynyit" - Csikós Zsolt a Mazda 3 G120-at próbálta ki, és nem volt csalódott.

Cukor

Indiában január 26. a köztársaság napja, 1950-ben ugyanis ezen a napon alakult meg az Indiai Köztársaság. A Nissan nagyon jó fej módon tisztelgett az alkalom előtt: a rádzsasztáni Sambhar sós tó kiszáradt medrében egy GT-R-rel rajzolták fel az ország térképének körvonalait. Az autót Rahul Kanthraj vezette, aki GPS-koordináták alapján több kört is megtett, hogy jól látható legyen az ábra. (motor1)

Közlekedési koffein

  • Az M3-as autópályán, Budapest felé a 155-ös km-nél egy személyautó és egy kamion karambolozott. A belső sávot lezárták, a forgalmat csak egy sávon engedik.
  • A 4-es főúton Ebes és Debrecen között, a 214-es km-nél korábban két személygépkocsi frontálisan ütközött össze. Teljes útzár van érvényben, a forgalmat a közeli mellékutakra terelik.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Az amerikaifutball-bajnokság döntője, a Super Bowl minden évben rengeteg nézőt vonz nemcsak a stadionba, hanem a tévé elé is. Igen komoly reklámértékkel bír, így a nagy autógyártók is presztízskérdést csinálnak abból, hogy meg tudjanak jelenni a szünetekben sugárzott spotokban. Az sem mindegy persze, hogy milyen reklámmal rukkolnak elő: ilyenkor igyekeznek emlékezeteset alkotni. A Lexus Man & Machine című produkciója az LC500 luxuskupét népszerűsíti. (motor1)

A nap száma

Ma ünnepli születésnapját Eddie van Halen. A zenész Hollandiában született, de arról már megoszlanak a források, hogy mikor: egyesek 1955-öt, mások 1957-et írnak. Az viszont biztos, hogy eredeti neve Edward Lodewejk van Halen - a Lodewejket Ludwig van Beethoven után kapta. A Van Halen együttes 1972-ben már az egyesült államokbeli Pasadenában alakult. Szóljon most tőlük a Hot For Teacher.