1200 lóerős Mustangot fillérekből

2017.02.09. 08:33

Mit kapsz 13 millióért, ami így megy?

Ekkora erőt ennyiért máshol nem kapsz - hirdethetné magát az ohioi Lebanon Ford kereskedése. Alig több mint 13 millió forintnyi dollárért vehetünk egy 2017-es Ford Msutang GT 5.0-át, amire feltesznek egy Hellion ikerturbó-rendszert, amely beállításoktól függően 550 és 1200 lóerő közti teljesítményre teszi képessé a kupét. Arról nem szól a fáma, hogy ennyi pénzért vajon a motor többi részét is a teljesítményhez hangolják-e. A hozzáférhető információk szerint mindössze a két csigát, egy nagyobb teljesítményű benzinpumpát és katalizátortól indított kipufogórendszert, valamint a beépítés munkadíját tartalmazza az összeg, és természetesen az autót magát. Ekkora erő  hamar elpusztítaná a hajtásláncot, már eleve a 450 lóerő környékére méretezett kuplung sem biztos, hogy elbírná a gyári teljesítmény közel háromszorosát. Valószínűleg arról van szó, hogy a reklámokban azt a teljesítményt adják meg, amire a rendszer csúcsra járatva képes, 2 bar-os nyomással, a legtöbb tulaj vélhetően 0,3 bar nyomással használja majd, amely így is bőven elegendő 550 lóerőre erősíti a motort. Erre utal az is, hogy a Hellion némi apróért a rendszerhez csap még nagyobb teljesítményű befecskendezőket, erősített féltengelyeket és a motor kenési rendszerét is feljavítják. Ha ezt kicsit tovább gondoljuk, mire az autó eléri az 1200 lóerőt, nagyjából csak a motorblokk marad gyári a hajtásláncból.

lebanon-ford-performance-hellion-twin-turbo-upgrade-for-the-must

Tegnapról

Ez most valami vagy megy valahova?!

A holland Kroenenburg Autosport versenyautók motorjának vezérlést fejleszti és gyártja, most éppen egy homokfutó került a kezeik közé. Ebbe az Audi TT RS öthengeres turbómotorját építették, amely fékpadon éppen 700 lóerőt üvölt ki magából. A videón menni ugyan nem látjuk az autót, de mivel ránézésre sem több 5-600 kilónál, ráadásul összkerékhajtású, sejthető, hogy földöntúli módon megy. Hangerő fel: 

Időjárás

A nap folyamán felhős, borongós időre számíthatunk, csak kevés helyen vékonyodik el annyira a felhőzet, hogy lássuk a napot. A Dunántúlon elszórtan hószállingózásra, havazásra számíthatunk, és mérsékelt keleti, északkeleti szél fúj majd. Napközben a legmagasabb hőmérséklet 0 és 4 fok között alakul. További infók az Időképen.

Kéne, mi?

A Porsche 911 964-es szériájához akármilyen átépítési szándékkal hozzányúlni merész vállalkozás, de a terepes átépítésekkel még könnyebb kivívni a puristák haragját. Pedig kevesen tudják, de a Porshe a hetvenes évek végén komoly sikereket ért el a ralipályákon a Porsche 911 SC-vel, vagy más néven Safarival, sőt, 1984-ben még egy Dakar győzelem is összejött. Sokan kedvelik a Safari replikákat, ezek leggyakrabban SC-kből, vagy Carrera 3.2-esekből készülnek, de a Kelly-Moss műhely most egy Carrera 4-est faragott át, amely eleve összkerékhajtású. Ballonos, agresszív mintázatú terepgumik kerültek a kocsi alá, a kasznit szegecselt toldatokkal szélesítették, és sem az alvázvédelem, sem a lökhárítók fémbetétei nem maradhattak el, amelyek a felütésektől védik az autót. Hogy teljesen legyen a kép, még kiegészítő fényszórók is felkerültek, így sokkal keményebb látvány, mint bármelyik ma kapható SUV. Hogy mennyibe kerül? Azt nem tudni, de mivel az alapját adó 911-es sem olcsó buli, sejthető, hogy az igényesen átalakított Safari replika simán ütheti árban az egyik komolyabb, ma kapható 911-est. (TheDrive)

letöltés

Erre ne menj ma

A Hidegindító megjelenéséig a következő híreket hozta az Útinform.

  • A 27-es főúton, Dusnok és Edelény között a 6-os km közelében egy személyautó az út menti árokba sodródott. Félpályás lezárás mellett helyszínelnek.
  • A 441-es főúton, Nagykőrös belterületén a Ceglédi út 1. szám előtt közmű oszlopot cserélnek, a daruzási munkák miatt a fél útpályát – várhatóan délután 4 óráig – lezárják. 

És Waze

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap indulásához pedig hallgassák meg ezt az elég sok stílusból építkező Flume dalt: