Távolról téríthetik el az autódat

2017.03.09. 09:11

Az év hatvannyolcadik napján, Franciska névnapján kezdődik a Hidegindító. 1964-ben ezen a napon gördült le a szerelőszalagról az első Ford Mustang, 1997-ben és 2003-ban szintén ezen a napon nyerte meg David Coulthard a Formula-1 ausztrál nagydíját, 2011-ben pedig végleg leszállt a Discovery űrsikló, amely összesen harminckilenc alkalommal hódította meg a világűrt. A nap szülöttei Juliette Binoche francia színésznő és Liam Griffin angol autóversenyző. A nap dala a Kiscsillagtól az Örökre.

Autóipari hírsaláta

Most kezdik igazán megszenvedni a britek, hogy hamarosan kilépnek az Európai Unióból. Ezúttal a BMW tulajdonában álló Mini márkaigazgatója, Peter Schwarzenbauer szólta el magát: "Nem alapvető fontosságú, hogy a Miniket Nagy-Britanniában gyártsák, hiszen a vásárlók nem tudják, hogy hol készül az autójuk." Ez a népszerű kisautó tervezett elektromos változata kapcsán merült fel, melynek gyártási helyét még nem jelölték meg. (Autonews

1

Egy az önvezető és az autókon átívelő közlekedésirányítási rendszerek, vagyis a Connected car technológia veszélyeire figyelmeztet a CIA, vagyis az Egyesült Államok Központi Hírszerzőügynöksége. A Wikileaks által megjelentetett titkos anyag szerint a jövő részben, vagy teljesen önvezető autói kiszolgáltatottak egy távoli hackertámadásnak, és különösen nagy veszélyben lesznek azok az autósok, akik a hagyományos kezelőszervekkel egyáltalán nem felszerelt, így emberi beavatkozással nem megfékezhető járműveket választják. További részletek és lehetséges megoldások: Autonews.

Az Európai Bizottság szerint a német Behr, a japán Calsonic, Denso, Panasonic és Sanden, valamint a francia Valeo 2005. és 2009. között egy vagy több kartell-együttműködésben vettek részt a feltárt négy jogsértő esetből. Az autóalkatrész-beszállítók Európában és Japánban tartott üléseken, valamint levelekben, telefonon rendszeresen hangolták össze áraikat, és bizalmas adatokat cseréltek egymás között. A bizottság tudatta, mind a hat cég elismerte részvételét az együttműködésekben és az ügyek rendezésében állapodtak meg. Hozzátették, mivel a Denso három, a Panasonic egy kartell-együttműködésről tájékoztatta az Európai Bizottságot, ezen esetek miatt nem szabtak ki bírságot rájuk. (MTI)

tyrelabel x

Jelentősen drágulni fognak az új autógumik a következő hetekben, mert a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok – szénszármazékok, a szintetikus és természetes gumi, valamint az acél - ára is drasztikusan emelkedett. A drágulás mértéke 4-9 százalék lehet, és mivel a fogyasztói kosár jelenleg 50 és 100 ezer forint közt van, ez az áremelkedés akár 15 ezer forintos többletkiadást jelenthet az autósoknak, egy garnitúra vásárlása esetén. (Abroncs Kereskedőház)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Azért nem indult, mert már jár a motor - így összegezte a Winkler, 2003-ban az akkor még nagyon fiatal Volkswagen Phaeton zajszigetelésével kapcsolatos tapasztalatait. Az ötméteres óriás-VW azóta hosszú, de nem túl sikeres karriert futott be, így mára nehezen eladható használt autó lett belőle. Nézzek meg, milyen volt a 3,2 V6, amikor még menő volt.

Totalcar@Genf

Kollégáink napok óta ontják a friss híreket a Genfi autószalonról, ahol bemutatkoznak az idei és a következő év legfontosabb autós újdonságai. Kövessenek minket. A genfi híreket itt találják.

Őszi tavasz

Ahogy kinézek az ablakon, megint olyan érzések környékeznek, mint februárban. Az Időkép szerint sok felhő lesz felettünk, a délnyugati tájak kivételével többfelé kialakulhat kisebb eső, egy-egy zápor. Általában gyenge, mérsékelt lesz a nyugatias szél, csak helyenként fordulhat elő élénk széllökés. Napközben 7 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.