Ezt vizsgáztasd le itthon

2017.08.17. 07:23

Szép reggelt kívánunk augusztus 17-én, csütörtökön. Jácintnak névnapja van, Gabonban pedig a függetlenségük évfordulóját ünneplik. A nap híres szülöttei közt találjuk Nelson Piquet-t, a Forma-1 háromszoros világbajnokát, Robert De Niro amerikai színészt és Kovács Kokó István világbajnok bokszolót is. Túlnyomóan száraz, napos időnk lesz, 29 és 34 Celsius fok körüli csúccsal, helyenként azonban előfordulhat zápor. Az ébredésben a Hidegindító segít, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Alighanem a világ leggyorsabb fészerét alkotta meg a brit Kevin Nicks. A száguldó pajta alapját egy összkerekes, 2,8-as V6-os Volkswagen Passat adja, amit pár évvel ezelőtt donornak vett, de nem volt szíve elbontani. Hónapokig gondolkodott a sorsán, majd jött a hirtelen felismerés. Gyakorlatilag padlólemezig bontotta, majd felhúzott rá egy különös felépítményt. A jelenlegi legnagyobb, hitelesített sebesség, amit elért vele, 160 km/h, de hisz benne, hogy nitróval ennél többet is tud. Nyilván a légellenállás sem a legideálisabb, azzal is sokat lehetne még hozni. A legnagyobb vicc az egészben, hogy rendszámot is kapott a rettenetes szerzet - el lehet képzelni egy tetszőleges hazai vizsgabázis reakcióját. (autocar)
  • Karórát dob piacra a DeLorean. A Vissza a jövőbe-filmek ikonikus autójának gyártója rögtön kétféle órát is kínál, egy fekete és egy ezüst kivitelt. Talán Marty McFly-nak is jól jött volna egy ilyen. Ráadásul nem is kérnek érte horrorösszegeket, úgy tudni, 40 ezer forintnak megfelelő összeg kerül árcédulájára. (motor1)
  • Már a legkisebbek is McLarenbe ülhetnek: az 570S-ből készült gyerekeknek szánt változat. Persze V8 helyett egy szülőerős manuális hajtása van, nincs bőrülése és a kormányt tekerve nem mozdulnak a kerekek sem. Vannak viszont Whisper Wheelnek nevezett, csendes futású kerekek, és a felszereltséghez tartozik a pohártartó és az ülés alatti tárolórekesz is. A kisautó szeptembertől lesz kapható, mintegy húszezer forintnyi fontért. (motor1)

Anno – augusztus 17.

  • 1977-ben e napon nyitották meg a Planetáriumot a budapesti Népligetben.
  • 1947-ben ezen a napon történt a szentendrei tömeggyilkosság.
  • 1932-ben adták át az első villamosított vasútvonalat Magyarországon, méghozzá Budapest és Hegyeshalom között.
  • 1487-ben Mátyás király elfoglalja Bécsújhelyt.
  • Négy Forma-1-es futamot rendeztek augusztus 17-én. 1952-ben Hollandiában Alberto Ascari, majd Ausztriában 1975-ben Vittorio Brambilla, 1980-ban Jean-Pierre Jabouille, 1986-ban pedig Alain Prost győzött.

Totalcar retró

  • Egy nem túl biztonságosnak tűnő, és nem is igazán autós témát dolgoztunk fel tíz évvel ezelőtt. A siklóernyőzésről itt olvashatnak.
  • Öt esztendeje pedig Papp Tibi látogatott el a kecskeméti Mercedes-gyárba, ahol már éppen zajlott a CLA-k előszériájának gyártása.

Tegnap a Totalcaron

  • Vélemény rovatunkban a másikat kilónyolcvannal levillogó, menthetetlenül siető autósokról volt szó. Végre valaki kiszámolta, mennyit nyernek ezzel a mutatvánnyal.
  • Emellett a dízelekkel kapcsolatos kérdőívet is kiértékeltük: végre kiderül, hogyan állunk itthon a dízelmotoros autókhoz.

Mai műsor

"A magyar használtautó-vásárlók kötődése a szent kilométeróra-álláshoz nem új dolog. Világos, hogy itt mindenki a lehető legkisebb pénzből a legjobb autóba akar ülni, amelyben ráadásul nincs sok kilométer. A többség aztán jól bele is nyúl az ürülékbe, mi pedig hümmögünk szépen. Íme egy újabb eset" - Zách Dani írása az autóvásárlóról, aki belelépett.

Keserű méz

  • Könnyen felbosszanthatod a rendőröket, ha részeg utasod egy sörösüveget lóbál ki az ablakon. Ha ráadásul te is ittas vagy, és még az igazoltatás elől is megpróbálsz meglépni, ne várj sok jót. Ez történt nemrég a Washington állambeli Edmondsban, és nem is lett jó vége. A 23 éves sofőr a bátyja által egy hétvégére kibérelt Lamborghini Huracánnal vagánykodott, és természetesen oda is csapta. (motor1)

Közlekedési koffein

  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán és az 1-es főúti határátkelőnél jelenleg zavartalan a ki- és a belépő forgalom. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli negyvenedik születésnapját Tarja Turunen finn énekesnő, akit elsősorban a Nightwish metálzenekarból ismerhetünk, 2005-ben azonban szólókarrierbe kezdett. Szóljon most a zenekar első, idén éppen húszéves albumáról a Nymphomaniac Fantasia.