Már pizzafutárra sem lesz szükség?

2017.09.01. 07:46

Szép reggelt kívánunk szeptember elsején, pénteken. Vége a vakációnak, kezdődik az iskola, a hagyomány szerint pedig a szőlőhegyeken ez a zárónap, ettől kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel a szőlőben járni. Egon és Egyed ünnepli névnapját, és ma van a II. világháború kitörésének emléknapja is. A nap híres szülöttei közt találjuk Carlos Sainz Jr. autóversenyzőt, a 2002-ben tragikusan elhunyt Simon Tibor labdarúgót, Rocky Marciano ökölvívó világbajnokot, vagy éppen Lédát, Ady Endre múzsáját. A nap elkezdésében a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Százmilliókat fektet a Japánban való terjeszkedésbe az Aston Martin. A vállalat első embere, Andy Palmer Theresa May brit miniszterelnök társaságában látogatott a távol-keleti országba, ahol arról beszélt, mennyire fontos az ottani luxusautó-piac a márkának. Az 500 millió angol font értékű beruházásnak többek közt a terméktervezésben is fontos szerepe lesz, külön erre a célra működik majd egy intézet. Tokióban pedig egy hatalmas regionális központot is felhúznak. (leftlanenews)
  • Eladóvá vált a valaha gyártott legelső Nissan 350Z. A JN1AZ34E13T000001 alvázszámot viselő autó egyébként egy Track Edition, és most a texasi Don Davis Nissan kínálja. Szinte még új, hiszen mindössze 278 kilométert futott, előző tulajdonosa garázsba zárva tartotta évekig, de már többször is gazdát cserélt. Most 48 500 dollárt, azaz 12,5 millió forintot kérnek érte. (motor1)
  • Magát szállíthatja házhoz a pizza a jövőben, ha sikerrel jár a Ford és a Domino's Pizza együttműködése. Az egyesült államokbeli Ann Arbor városában a közeljövőben a pizzéria néhány ügyfele egy Ford Fusion (itthon Mondeo) Hybrid prototípustól veheti át a megrendelt ételt - igaz, egyelőre biztonsági okból ül majd benne sofőr, sőt néhány kutató is. A vevők GPS segítségével nyomon követhetik, hol tart a pizza, majd kapnak egy kódot üzenetben, amellyel hozzáférhetnek az ételhez. A két cég egyelőre az ügyfelek reakcióit és hozzáállását vizsgálja majd. (carscoops)

Anno – szeptember 1.

  • 1991-ben e napon kiáltotta ki függetlenségét Üzbegisztán, elszakadva a Szovjetuniótól.
  • 1985-ben találták meg francia és angol tudósok az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsát.
  • 1941-ben tették kötelezővé Németországban a sárga csillag viselését a zsidóknak.
  • 1928-ban királysággá alakult Albánia.
  • 1367-ben V. Orbán pápa engedélyezte Nagy Lajos királynak tudományegyetem alapítását Pécsett.
  • Forma-1-es nagydíjból egy jutott erre a napra: 2002-ben Spa-Francorchamps-ban Michael Schumacher győzött.

Totalcar retró

  • Minél nagyobb, annál jobb - szól öt évvel ezelőtti tesztünk címe. A cikknek nem a kipróbált autó adta a különlegességét. Sokkal inkább az, hogy Angéla írta - a szorgos háttérmunka mellett ritkán jegyez tesztet.

Tegnap a Totalcaron

  • Megnéztük, mennyire pusztul le tizenéves korára egy Dacia Logan. Félmillióért találtunk egy klímás, villanyablakos példányt, de vajon bevállalható a román igásló?

Mai műsor

Folytatódik a Totalcar Erőmérő, a mai epizódban egy Lexus IS200 bizonyíthat a padon. Vajon hány ló maradt meg 245 ezer kilométer után? A választ itt találod.

Ilyet még biztosan nem láttatok: a Totalbike szerkesztője, Zombi maga mögött tartotta a Suzuki két Moto GP-menőjét, Andrea Iannonét és Alex Rinst. A képet és a kapcsolódó tesztet itt olvashatjátok.

Keserű méz

  • Szinte nincs is nap már anélkül, hogy valaki csúnyán összecsukjon egy szupersportkocsit. Most egy bérelt McLarent gyalázott meg a túlzottan kíváncsi sofőrje. A rajtprogramot szerette volna kipróbálni, méghozzá egy parkolóban. Meglepődött az autó viselkedésén, elvesztette fölötte az uralmát, és odacsapta egy fához. Szerencsére senki nem sérült meg, de az autó alaposan leamortizálódott, a légzsákok is nyíltak. (carbuzz)

Közlekedési koffein

  • A 11-es főúton, Tahitótfalunál a 29-es km-nél egy személyautó árokba hajtott. Félpályán halad a forgalom.
  • Hatvannál az M3-as autópálya és a 21-es főút csomópontjában a Budapest felé vezető felhajtó ágon két személygépjármű ütközött össze. Rendőrök irányítják a forgalmat.
  • Hegyeshalomnál, a határátkelőnél zavartalan a forgalom. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1979-ben ezen a napon játszotta első koncertjét az INXS ausztrál rockzenekar. Hallgassuk most első, 1980-as albumukról a Learn to Smile című számot.