Hogyan vontass limuzint?

2017.09.26. 08:00

Szép reggelt szeptember 26-án, kedden. Jusztina napja és a Nyelvek Európai Napja van. Napközben kelet felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap is, 18 és 24 Celsius fok között alakul a csúcshőmérséklet. Az ébredésben ma is segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Új almárkát alapíthat a Jaguar Land Rover. A hírek szerint a Jaguar luxusautói és a Land Rover terepes modelljei közti űrt töltenék be. A helyzet már csak azért is érdekes, mert kábé ugyanerre van ott nekik a Range Rover prémium-SUV palettája. Az újdonság vélhetően ezeknél személyautósabb lenne. A JLR egy korábban már használt nevet melegítene fel ehhez a projekthez: a Road Rovert. Az új márka a 2019-es Los Angeles-i Autószalonon mutatkozhat be. (leftlanenews)
  • Vezeték nélkül is tölthetjük hamarosan az 5-ös BMW hibridváltozatát. Az 530e-hez készül indukciós elven működő töltő - az egyik tekercs az autó orrában, a másik a tulaj garázsában kap helyet. A központi kijelző segít majd abban, hogy pontosan a garázspadlón elhelyezett egység fölé tudjunk parkolni, a töltés folyamatát pedig okostelefonos alkalmazással követhetjük. A teljes töltöttség eléréséhez 3,5 órára lesz szükség. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a feláras extra. Ja, és külön érdemes megfigyelni a videóban a sofőr arcát 18 másodpercnél. (leftlanenews)
  • Tizenötmillió forintnyi összeget ért egy rettenetes egyedi Fiat 500-as. A hírhedt Lapo Elkann nevével fémjelzett Garage Italia Customs az olasz Missoni divatcég kreatív igazgatója, Angela Missoni előtt tisztelgett az autóval, sőt az ő irányításával készült el ez az 500-as. A divattervező stílusát geometriai formák és színes megoldások jellemzik. A Garage Italia Customs nemcsak új fényezést dobott az autóra, hasonló stílus köszön vissza a beltérben is. Egy milánói gálán mintegy 50 ezer euróért talált gazdára a kisautó. A bevételt jótékony célokra, az AIDS-szel kapcsolatos kutatások támogatására fordítják. (carscoops)

Anno – szeptember 26.

  • Pontosan húsz évvel ezelőtt volt földrengés Assisiben. A Szent Ferenc-bazilika tetőszerkezete beomlott, a freskókban komoly kár keletkezett.
  • 1989-ben fogadta el a Magyar Országgyűlés a be- és kivándorlási törvényt.
  • 1988-ban fosztották meg olimpiai aranyérmétől Ben Johnson amerikai sprintert, aki megbukott a doppingvizsgálaton.
  • 1981-ben emelkedett a levegőbe az első Boeing 767-es.
  • 1960-ban Fidel Castro megtartotta az ENSZ történetének leghosszabb beszédét: négy és fél órán át szónokolt.
  • Szintén 1960-ban, ezen a napon közvetített először elnökjelölti vitát a televízió az Egyesült Államokban. A résztvevők: Richard Nixon és John F. Kennedy.
  • 1920-ban fogadták el a numerus claususról (zárt szám) szóló törvényt.
  • 1580-ban e napon tért haza világ körüli útjáról Sir Francis Drake: flottájából egyetlen hajó maradt meg, amely 59 fős legénységgel a fedélzetén Plymouth-nál kötött ki.
  • Négy Forma-1-es futam esett szeptember 26-ára. 1993-ban Estorilban Michael Schumacher, 1999-ben a Nürburgringen Johnny Herbert, 2004-ben Sanghajban Rubens Barrichello, 2010-ben Szingapúrban Fernando Alonso győzött.

Totalcar retró

  • Tizenöt évvel ezelőtt még az első generációs Audi A3-as futott az utakon. Uj Péter egy 1,6-ossal nyomta le a Budapest-Dubrovnik-Budapest kört. Íme, a teszt.
  • Tíz esztendeje pedig kiderült, minek örülnek a stricik és a kurvák. Jermann Kálmán írása az átmenő kamionforgalomról.
  • Öt éve Pista írt használttesztet a Nissan X-Trail ről. A fotózásban én is segítettem, és rögtön meg is tréfált a kódos indításgátló, ami a helycsere után letiltott. Előbb a szervó ment el, majd le is állt az autó.

Tegnap a Totalcaron

Zách Dani utánajárt, miért drága az alkatrész, ha a szerviz szerzi be, és miért nem nézik jó szemmel, ha mégis mi akarjuk vinni a kellékeket. A válaszért erre tessék.

Autódokink pedig elmesélte, hogyan lett Evoluzione a Tintahalból, és azt is elkotyogta, mire készül az autóval.

Mai műsor

Kívánatos kétajtós kupé, de nem igazán azt hozza, amit első ránézésre várnánk tőle. Autónak mindenesetre elképesztően jó, de miért Viagra Light a Lexus RC300h?

Micsoda szerencse, hogy egy sisak szivacsa hamarabb alkalmazkodik a fejünk formájához, mint fordítva. Zombi tartóstesztelt.

Cukor

  • Mai találós kérdés: hogyan visz el az autómentő egy lerobbant limuzint? Megfejtés a Speedsuspects Instagram-videójában:

Caption this 😂⤵️ Follow 👉 @speedsuspects Follow 👉 @speedsuspects | 🎥: PLEASE DM FOR CREDIT | #speedsuspects

Speed Suspects (@speedsuspects) által megosztott bejegyzés,

Közlekedési koffein

  • Élénk a forgalom a fővárosba vezető főbb útvonalakon. Telítettek a sávok az M3-as autópályán a 12-es km-től, illetve torlódik a forgalom a 2-es főúton Dunakeszitől, az M2-es autóúton Sződligettől, a 10-es főúton Pilisvörösvártól, a 31-es főúton Sülysáp és Mende között, valamint Dunaharasztitól az 51-es főúton.
  • Az M43-as autópályán, Szeged felé Makó közelében a 30-as km-nél baleset történt. Sávzárásra és lassabb haladásra készüljenek!
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ha már a Nyelvek Európai Napja van, akkor hallgassunk mondjuk németet. A Rammstein Benzin című száma már tizenkét éves, a Rosenrot albumon szerepelt.