Száguldó pélót százmillióért

2017.11.07. 07:25

Szép reggelt kívánunk november 7-én, kedden. Ma van a magyar opera napja, a Rezsőket pedig névnapjuk alkalmából ne feledjük felköszönteni. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén erősen felhős lehet ma az ég, máshol viszont sok lesz a napsütés, ami segíthet átvészelni az újabb őszi munkanapot. A kezdéshez itt a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Eladja Renault-részvényei egy részét a francia állam. Összesen 14 millió részvényről van szó, mintegy 1,07 milliárd angol font értékben - így az eddigi 19,73 százalékos részesedésük 15 százalékra csökken, de továbbra is ők maradnak a többségi tulajdonosok. A most eladásra szánt részvények tíz százalékát a dolgozóknak kínálják fel megvételre. (autocar)
  • Évekkel ezelőtt száguldó pélóként híresült el a Nissan Le Mans-i versenygépe, a DeltaWing. Bár gyors volt, végül mégis a betonfalban kötött ki a 2012-es huszonnégy óráson. Persze az évek során nem csupán egy példány készült belőle: most a legelső DeltaWing Coupét kínálja eladásra a Panoz. Az eredetihez képest némileg átdolgozott változatot 2013-ban vetették be először élesben. Mindössze kettő maradt fenn ebből a kivitelből, a 003-as a Panoz múzeumában van, a 002-es megsemmisült, a 001-est most egy szerencsés és gazdag rajongó megveheti. Ára 375 ezer dollár, vagyis százmillió forint. (motor1)
  • Folytatódik a Nissanok gyártása Japánban. Októberben azért függesztették fel a termelést, mert a gyanú szerint bizonyos ellenőrzéseket már vagy húsz éve nem megfelelően végeztek el a szakemberek. Emiatt pedig aztán 1,2 millió autót vissza is hívtak. A hétfői bejelentés szerint a fukuokai, kanagawai és tochigi üzemek is újraindulnak, továbbá a Nissan Shatai üzemeltetésében lévő gyárak termelése is folytatódhat. A Kyoto Auto Works minisztériumi jóváhagyásra vár. (autoblog)

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral!

Három héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a hetedik rész.

Mit jelent a járda szélére felfestett sárga szaggatott vonal?

  • a.) Az úttesten tilos a várakozás.
  • b.) Az úttesten szabad várakozni, de a járdán tilos.

Helyes válasz: a

Magyarázat:

A KRESZ a következőképpen rendelkezik:

Várakozási tilalmat jelző vonal: az úttest szélén vagy a járda szegélyén levő szaggatott vonal, amely - jogszabály rendelkezéséből vagy jelzőtábla jelzéséből folyó - várakozási tilalomra hívja fel a figyelmet.

A megállási tilalmat folyamatos sárga vonal jelzi.

Azaz a képen látható szaggatott sárga vonal az úttesten történő várakozás tilalmát jelzi. Egyébként ezt a felfestést mindig valamilyen szabályban rögíztett vagy táblával jelzett várakozási tilalommal együtt alkalmazzák.

Anno – november 7.

  • 1991-ben e napon jelentette be Magic Johnson, hogy pozitív HIV-tesztje miatt visszavonul a kosárlabdától.
  • 1972-ben újraválasztották Richard Nixon amerikai elnököt.
  • 1956-ban befejeződött a szuezi válság.
  • 1950-ben éppen ezen a napon gördült le a gyártósorról az első Żuk.
  • 1860-ban indult el Arany János szerkesztésében a Szépirodalmi Figyelő.
  • Egyetlen Forma-1-es verseny jutott november hetedikére: 1993-ban Adelaide-ben Ayrton Senna győzött.

Totalcar retró

  • Tíz esztendeje a Trabant akkor éppen ötvenéves történelmét dolgoztuk fel. Itt újra elolvashatod, vagy pótolhatod, ha lemaradtál.
  • Öt éve pedig a TCTV-ben csaltuk ki az autót a tulajdonos alól.

Tegnap a Totalcaron

"A cápa BMW-k csúcsa, mind zászlóshajóilag, mind hab a tortálilag az M635 CSi. Az everestek csimborasszója. Vagy hogy mondjak valami komolyabbat: az első M6" - Winkler tesztelte minden Cápák Cápáját.

Mai műsor

"Egy túlzó traktor, feleslegesen erős, az orrát pedig mintha szándékosan vették volna olyanra, hogy még akkor is félelmetes legyen, ha csak mögénk ér, még csak rá sem kell nézni. Tulajdonképpen mind igaz, és idáig úgy éreztem, hogy akkor sem vennék ilyen autót, ha csak a gyaloglás lenne a másik választás. De tudják mit? Az új Cayenne fantasztikus" - úgy tűnik, Sturcz Anti megvilágosodott. Hogy miért? A tesztből kiderül.

Cukor

  • Miből lett a Chevrolet Camaro? A választ egy alig ötperces videó adja meg. A sztori 1966-ban kezdődött, az első generáció csupán három évig volt piacon, de már akkor is volt belőle Supersport, Rallysport és Z/28. Az éppen aktuális széria 2015-ben jött ki, most pedig már éppen fészlift előtt áll. Nézzük hát, hogyan változott az évtizedek során! (motor1)

Közlekedési koffein

  • Erős a forgalom Budapest felé az M3-as autópálya bevezető szakaszán az M0-s csomóponttól, az M2-es autóúton Sződliget és Dunakeszi között, a 10-es főúton az ürömi körforgalomtól, a 4-es főúton Üllő és Monor között, a 31-es főúton Mendénél.
  • Továbbá torlódásra kell számítani az 51-es főúton Dunaharasztinál, valamint a Csepel-szigeten Halásztelektől befelé a II. Rákóczi Ferenc úton.
  • Az M3-as autópályán, Vásárosnamény felé a 155-ös km-nél egy személyautó és egy kamion ütközött össze. A belső sávot lezárták, a forgalmat a külsőbe terelik.
  • Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Megdöbbentő, hogy már 38 éves, de valóban: 1979-ben rögzítette a Queen a Crazy Little Thing Called Love című számot. Ez volt az együttes első listavezető dala az amerikai Billboard Hot 100-on.