Így dolgozik az orosz karosszérialakatos

2017.11.16. 09:42

Ödön napján kezdődik a Hidegindító. 1919-ben ezen a napon vonult be Horthy Miklós Budapestre a Nemzeti Hadsereg élén. 1979-ben, Bukarestben üzembe helyezik az első metróvonalat, 1997-ben pedig népszavazást tartanak Magyarországon a NATO-csatlakozásról. A nap szülöttei Gálffi László Jászai-díjas magyar színész és Tunyogi Orsi magyar énekesnő. A nap dala most mégis Phil Collinstól a Land of confusion.

Hírek autósoknak

Három üléssorral szerelt nagycsaládos változatot mutat be a Los Angeles-i autókiállításon a Lexus. Az RX350L és 450hL tengelytávja előreláthatólag nem változik, csupán a karosszéria hátsó túlnyúlásával és a tetővonal átrajzolásával nyernek plusz teret a japánok.

lexus

A gyár közleménye szerint az autó így is megtartja eleganciáját, azt viszont nem árulták el, hogy a harmadik sorban, mely praktikusan a csomagtérből vesz majd el valamennyit, ketten, vagy hárman ülhetnek-e. (Autonews)

Bár a Ford egyelőre tagadásban van, egy kiszivárgott dokumentum szerint új, terepen is használható önvezető rendszer fejlesztésén dolgozhat a cég és az azzal kapcsolatos szabadalmak egy részét már le is védették. Az egyelőre az amerikai piacon kapható Ford Bronco és F-150 típusokba szánt megoldás szerint az autó orrába épített kamerák felvételei alapján elemzi a terepviszonyokat a számítógép és eldönti, hogy képes-e leküzdeni az előtte álló akadályt. Ha igen, a futómű megemeli az autó hasmagasságát, majd a rendszer átkormányoz az akadályon. A terepképes robotpilóta megoldásai nem kizárólag a felsorolt modellekben jelenhetnek meg, hanem más, részben vagy teljesen terepre szánt Ford modellekben is. (Autonews)

420A1820

5,9 százalékkal nőtt a forgalomba állított új autók száma az európai autópiacon az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az ACEA európai szakmai szövetség csütörtökön azt közölte, hogy az Európai Unióban októberben 1 millió 169 ezer 672 új személygépkocsit helyeztek forgalomba. Az ACEA adatai szerint a mostanihoz hasonló mértékű októberi növekedésre 2009 óta nem volt példa. Az EU gyakorlatilag valamennyi országában nőttek az eladások, de különösen nagy volt a bővülés Spanyolországban és Franciaországban. Mindkét országban egyaránt 13,7 százalékos októberi növekedést regisztráltak éves szinten. Nagy-Britanniában az új autók eladása ugyanakkor 12,2 százalékkal esett októberben. Az ACEA adatai szerint Magyarországon 10366 új autót regisztráltak az elmúlt hónapban, 30,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első tíz hónapban eladott új autók száma 20,2 százalékkal 93 ezer 25-re emelkedett nálunk. (MTI)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Egy perc KRESZ 

Néhány héttel ezelőtt  adtuk közre  Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 40 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme a tizedik kérdés és a helyes válasz, szakszerű magyarázazzal.

10

10. Szabályosan várakozik a kép jobb szélén látható személygépkocsi ezen a helyen?

a) Igen, mert a Megállóhely útburkolati jel – sárga cikk-cakk – után tartózkodik.

b) Nem, mert itt villamosmegállóhely van, így ezen az úttestrészen tilos megállni.

Helyes válasz: b

Magyarázat: Több szempontból sem szabályos az itt megálló jármű. Egyrészt buszöbölben tartózkodik. Tény, hogy a Buszmegálló útburkolati jel nem teljes hosszúságban került felfestésre, de a KRESZ-ben az szerepel, hogy tilos megállni buszöbölben. Ettől független helyen olvasható az, hogy tilos megállni, autóbusz megállóhelyet, taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik. Tehát az öböl teljes hosszúságában tilos megállni. Ezen felül a szabálykönyv azt is rögzíti, hogy tilos megállni villamos megállóhelynél levő járdasziget és a hozzá közelebb eső járda közötti úttestrészen is. A KRESZ nem említi azt, hogy ez a tilalom nem lenne érvényes akkor, ha a gyalogos védelmére a megállóhelyen korlátot létesítettek. Más kérdés, hogy véleményem szerint, ha ezen a helyen a villamos megállóhely miatt megállási tilalom él, akkor nem szerencsés ide sem buszmegállót, sem taxiállomást létesíteni.

Az orosz karosszérialakatos megvolt?

Vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz ellenálló az alábbi videón látható komplett lakatolási művelet után ez a BMW 730i. Az autó alighanem árokba hajtott és az oldalára borult, s közben megrogyott a teljes kaszni, beleérve a tetőoszlopokat, a padlólemezt és a hossztartókat is. Biztos vagyok abban, hogy nemcsak Oroszországban húznak helyre rengeteg súlyosan sérült autót. Arthur Tussik csatornáját nagyon sokan figyelik, ez a húszpercre vágott anyag elég szemléletes, érdemes megnézni és borzongani. 

Nincs mit szépíteni: ilyen a november

Csütörtökön északkeleten lehet több napsütés, máshol erősen felhős, borult lesz az ég. Kisebb eső, szitálás délen, délnyugaton fordulhat elő. A légmozgás nem lesz jelentős. Napközben 5-11 fokot mérhetünk.