Fiat Punto, Maseratiság nélkül?

2009.07.28. 14:44

A Grande Punto formás orra volt az egyik vonzó részlet, amely segített kihúzni a Fiatot eddigi története legmélyebb pénzügyi válságából. És most meglepő módon épp ezt rontják el.

Azt hetek óta tudjuk, hogy a Fiat legnépszerűbb modelljének megújítására készül – meghívót is kaptunk a hivatalos meglepetéspartira – de nem számítottunk semmi eget rengetőre. A Grande Punto formáján nehéz lenne javítani, azt viszont feltételezni sem mertük, hogy épp az elrontására készül a Fiat. A legújabb részletfotók alapján azonban az az érzésünk, épp ennek leszünk tanúi hamarosan: szépségből szörnyeteget varázsolnak az olasz tervezők. Az egyszerű, letisztult formákat valami kaotikus rettenet váltja fel. Fölül, a motorháztető pereménél megjelent egy új nyílás, az alsó légbeömlőket pedig, amelyek miatt mindenki a Maserati típusaihoz hasonlította a Grande Puntót, amorf műanyagbetét szeli ketté. Talán megszokjuk, idővel, de tetszeni aligha fog: ennél talán még a Renault Clio új orra is jobb, pedig ott is csak rontópálkodtak a tervezők.

Ha eltekintünk ettől a részlettől akkor viszont egyértelmű fejlődést mutat a Grande Punto. Az új hátsó lámpa határozottan jól néz ki, ahogy az átalakított műszerfal is. Ezen felül megkapja az új MultiAir motorokat – a 105 és 135 lóerős, 1,4 literes benzines turbómotorok az elmúlt évtized talán legszellemesebb szelepvezérlési megoldásának köszönhetik, hogy javult a hatékonyságuk -, lesznek új, 1,6 literes dízelek is, sőt, itt is megjelenik a stop-start elektronika. Csupa nagyszerű megoldás, bárcsak megkaphatnánk mindet a régi papírba csomagolva.