2010.04.27. 11:26

Kapnak a franciák hideget, meleget a túlzott spórolásukért. Először az NCAP húzta le a Citroen Nemót - csak három csillaggal értékelték az ESP hiánya miatt -, most pedig az ADAC kikerülős tesztjén bukott el, szó szerint.

Nemo 1 15

Jó választásnak bizonyult a német autóklub részéről a Fiat Qubo - Citroen Nemo - Peugeot Bipper hármas. A három kisáruszállítóból faragott személyautó gyakorlatilag csak az emblémában különbözik, no meg a felszereltségben. Ez utóbbi ritkán kerül szóba a teszteknél, a Nemo azonban már egyszer kapott kritikát miatta. ESP ugyanis még rendelésre sem kapható hozzá, hasonlóan a Peugeot Bipperhez. Ezt a hiányosságot az NCAP csillaglevonással honorálta.

A döntés jogosságát igazolja az ADAC legújabb kikerülős tesztje. A Fiat Qubóval, amelyhez kapható az ESP, a manőver 90 km/h-val végrehajtható - bár rutinosan kell kezelni a kormányt -, a Citroen 80 km/h kezdősebesség mellett viszont felborult. A Bipperrel már neki sem futottak, annyira biztosnak vélték a kormányelrántós vizsgálat kimenetelét.

Qubo 15

Reméljük, hogy nem a Dacia Logan lejáratókampányához hasonló turpisság van a háttérben. Igaz, hogy az elektronikus menetstabilizáló rendszerek előnyeit hangsúlyozza a német autóklub anyaga, de a teszt nem elhanyagolható negatív hírverés a francia dobozautók ellen.

Mindenesetre kellő gyorsasággal reagált a PSA konszern a teszteredményekre: júliustól szériában jár a Nemóhoz és a Bipperhez az ESP.