2012.03.07. 14:02

A Ssangyong bravúrosan kerülte el az elmúlt évtizedekben a sikernek még a lehetőségét is, de úgy néz ki, most megpróbálnak felhagyni ezzel a gyakorlattal.

Korábban arról volt híres a márka, hogy a legborzalmasabb formaterveket készítették az egész autóiparban. Most azonban – mintha próbálnák jóvátenni a korábbi ízlés elleni bűnöket – megszépítettek egy szörnyet. Az XIV-2 tanulmány legalábbis nagyon hasonlít a Nissan Juke-ra, mind méreteiben, mind arányaiban, csak azok a részletek hiányoznak róla, amelyeket a közönség egy része a japán modellben emészthetetlennek talál. Persze nem csak a Nissantól nyúltak ötleteket a koreai tervezők: a tető kialakítása határozottan a Mini teremtette divatot követi, míg a vászontető épp úgy működik, mint a Fiat 500C-ben.

A Ssangyongnak komoly tervei vannak a tanulmánnyal: ha beválik, egész modellsorozat alapja lehet. Három- és ötajtós, illetve kupé kivitelekről van szó. A majdani szériaváltozatok nem csak méretben, de árban is alálőnek az aktuális kínálatnak: az autók valahová a kisautók és a kompakt modellek közé illeszkednek majd. A motorválaszték is ennek megfelelően alakul: kétféle 1,6 literes négyhengerest fejlesztenek a típushoz, egy benzines és egy dízelüzemű 1,6 literest. Az előbbi 125, az utóbbi 130 lóerős, azaz nagyjából megfelelnek a kor színvonalának.

Azt persze nem tudjuk, hogy mikorra lesz az XIV-2-esből pénzért megvehető autó, de a koreaiak jól teszik, ha igyekeznek: egy ilyen modellcsaláddal most foghatnának jónéhány tízezer vásárlót, csak Európában.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!