Autósmozi ezerrel

Filmezés, autózás, vonatozás egyetlen éjszaka alatt

2012.06.15. 14:30

Az autó a korlátok nélküli élet, a mindent szabad életérzés megtestesítője. Kezdődhet a Meseautóval, benne lehet a Kár a benzinért, A kis Valentinón át egészen a Kenguruig. Főhősök hősködés nélkül, a hétköznapok figurái, akik akár az Előzés című film Brunójának a sportkocsijából is előbújhattak volna. Nincsenek terveik, csak pillanatok, az életet, a száguldást akarják élvezni. A magyar film nagy évtizedeiből származó kultfilmekkel és csodásan felújított oldtimerekkel találkozhat a közönség a Múzeumok Éjszakáján a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásánál kialakított autósmoziban.

Helyszín: Közlekedési Múzeumtól a (VII. Erzsébet krt. 39.)

Indulás: 2012. június 16., szombat 16.00 órakor

Érkezés: 2012. június 16., szombat 20.00 órára Szépjuhászné Gyerekvasút állomáshoz

Száz autóból álló Oldtimerkaraván indul szombaton 16:00 órakor a Közlekedési Múzeumtól a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamit a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont érintésével. A végállomás a MÁV Zrt. Szépjuhászné Gyermekvasút megállója, ahol a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) saját programot szervez.

Az oldtimer autók újságírókat fuvaroznak, akik online közvetítik az eseményt; minden múzeumnál, melyet érintenek, közvetítik, hogy az adott múzeum milyen programokkal várja az érdeklődőket.

Szépjuhászné program

Ingyenes programot kínál a MaNDA a Gyerekvasút megállójánál. Káprázatos veterán autók és motorok találkoznak a parkolóban, éjszakába nyúló vonatozás kezdődik a Gyerekvasúton, legendás filmek várnak az autósmoziban, míg sütés-főzés, bográcsozás az állomás melletti vendéglőben.

Kiemelt ajánlatunk, 20.00 órától

Meseautó (1934., r: Gaál Béla)

Szűcs János, a Központi Bank vezérigazgatója, a nőügyeiről híres-hírhedt agglegény, elhatározza, ez egyszer egyedül tölti szabadságát. A legújabb autómodellt kiválasztva készül az utazásra. Egy csinos, fiatal nő miatt azonban minden tervét felborítja.

Kár a benzinért (1964., r: Bán Frigyes)

Hálátlan feladatra vállalkozott a film narrátora. Mindent elkövet, hogy lebeszélje a nézőt az autózásról. Az öreg Topolino úgyis csak addig működik, amíg ki nem fizetik az árát, az ócska családi kocsi használatának beosztásán az egész környék veszekszik, a híres művésznő akkor is jobban vezet, mint a férje, ha történetesen a kerítést is kidönti.

Autó (1964., r: Böszörményi Géza)

A fanyar hangvételű szatíra az emberi kapcsolatok bornírtságát, romlandóságát, előítéletességét mutatja be.

A Kenguru (1975., r: Zsombolyai János)

Hiába álmodozik Varjú, Volvóról és Franciaországról a teherautósofőr, Varjú. Kisebb kalandok és kitérő után, marad neki egy kőbányai munkáslány s egy paksi szolgálati lakás.

A kis Valentino (1979., r: Jeles András)

Sz. László, húszéves fiatalember egy főváros környéki szövetkezetnél kocsikísérő. Egy napon nem adja postára a hivatalosan rábízott pénzt, dolgozni sem megy, hanem ötletszerűen tölti az időt, kószál és szórja a pénzt, csupa olyasmire, amiben egyébként nincs része.

A Pogány Madonna (1980., r: Mészáros Gyula)

A tihanyi apátság múzeumából ismeretlen tettesek elrabolják a híres aranyszobrot, a Pogány Madonnát. Kardos doktor az éppen lefokozás alatt álló Ötvös Csöpit veszi maga mellé, mert mégiscsak Ötvös a legtehetségesebb nyomozója. A balatoni főidényben épp vitorlásverseny zajlik, és idevezetnek a nyomozás szálai is.

Dögkeselyű (1982., r: András Ferenc)

Simon József taxisofőrtől két jól öltözött öreg hölgyutas ellop tízezer forintot, amit Simon adósságának visszafizetésére gürcölt össze. A rutinos tolvajokkal szemben reménytelennek látszik törvényes úton keresni az igazságot, Simon ezért alvilági módszerekkel kezd egyszemélyes hadjáratba.

Részletes program

15.00 gyülekező a Közlekedési Múzeum parkolójában

16.00 az Oldtimer karaván indulása a Közlekedési Múzeum elől

16.30 Mezőgazdasági Múzeum

16.45 Műcsarnok

16.50 Szépművészeti Múzeum

17.15 Magyar Nemzeti Múzeum

17.30 Petőfi Irodalmi Múzeum

18.00 Hagyományok Háza

18.15 Országos Széchenyi Könyvtár

19.00 Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

20.00 Szépjuhászné Gyermekvasút megálló