Ön tudja, hány éves a gumija?

2013.10.10. 16:18

A magyar autóvezetők közel kétharmada nem tudja, hogyan lehet megállapítani egy gumiabroncs korát, illetve gyártási idejét. A Goodyear Dunlop Tires Hungary felmérése szerint sokan a vásárláskor kapott nyugta, vagy QR-kód alapján próbálják kideríteni a gumi gyártási évét. Csupán 34 százalék tudja, hogy ez az információ az abroncs oldalfalán található DOT-számból tudható meg.

Ez jellemzően 10-12 karakterből áll, vegyesen tartalmaz betűket és számokat. A gyártás idejét az utolsó négy számjegy adja meg (a 2000 előtt gyártottaknál az utolsó három). A fenti képen ez a számsor 0613, melynek első két jegye a gyártás hetét, a második két jegy pedig az évet mutatja meg. A képen látható abroncsot tehát 2013 hatodik hetében állították elő.

Az új gumik beszerzésének fő oka a futófelület kopása, a felmérésben résztvevő magyar autósoknak csupán 27 százaléka cseréli le abroncsait, ha azok már elöregedtek. A legtöbben továbbra is gumiszervizben vagy autószervizben vásárolják az új gumikat, míg például Csehországban és Szlovákiában a megkérdezettek egyharmada interneten szerzi be azokat.

Az autósok körében bizonytalanságot vált ki az a kérdés, hogy meddig számít újnak egy használatlan, de korábban gyártott abroncs. Nem létezik semmilyen hivatalos, tudományos vagy műszaki adat, amellyel pontosan meghatározható lenne az új, még nem használt abroncsok élettartama, az új abroncsok a helyes tárolás szabályainak betartása mellett ellenállóak a természetes öregedéssel szemben. Van azonban olyan brit szabvány, amely a gyártási időponttól számított hat éven belül tekint újnak egy autógumit, míg a német gumiipar, gumigyártók és gumikereskedők szövetsége szerint ez a határ öt év.

A személyautóknál használatos gumiknak három alapvető kategóriája a nyári, téli, illetve az egész évben használható (négyévszakos) abroncs. A téli gumik felszerelését akkor ajánlott elvégezni, ha a napi átlaghőmérséklet hét fok alá süllyed. Míg a nyári gumik futófelületének legkisebb elfogadható mélysége 1,6 milliméter, addig a téliket már 4 milliméter alatt ajánlott lecserélni. Fontos továbbá, hogy megfelelően beállított guminyomással közlekedjünk, erre vonatkozó előírásokat a legtöbb személyautónál a vezetőoldali ajtóoszlopon, illetve a tankajtó belsejében találhatunk.

Jön a hideg, de még nem szerezte be a téli gumigarnitúrát? A Totalcar Áruházban megteheti. Ha kérdése van az abroncsokkal kapcsolatban, forduljon a Gumidokihoz!