Megszületett a legolaszabb Lamborghini?

2014.05.25. 17:46

Egy különleges dizájnmunkával búcsúztatta a Lamborghini tömegmodelljét a Zagato tervezőgárdája. A Concorso d'Eleganza Villa d'Este-n idén is számos luxus ritkaságot állítanak ki, amelyek közül több itt látható először. Az idei rendezvény legérdekesebb látnivalói közt van ez a Gallardo.

A Lamborghini és a Zagato együttműködése már közel ötven éves. Még a 3500 GTZ-vel indult, a 95 éves milánói dizájnercég most pedig az autógyár leköszönő modelljéhez nyúlt. Andrea Zagato a Lamborghini valaha készült legjobb munkájának nevezte a 2004 óta alapmodellnek számító Gallardót, amit hamarosan a Hurracán vált. Talán a cégvezér személyes vonzalma volt az oka, hogy nem egy Aventadort vagy Venenót vettek elő.

Az LP570-4-en alapuló Zagatonak 5-95 lett a neve. Mivel ez egy dizájntermék, az autónak egyedül a formája változott, minden más tulajdonsága maradt a régi. A külsőhöz nincs mit hozzátenni, ha csak azt nem, hogy az íves, tág hűtőráccsal sikerült a formát közelebb hozni egy 3500 GTZ-hez, vagy akár a tavalyi Zagato tavalyi Aston Martinjaihoz – az eredeti szögletes orrnak semmi nyoma. Az 5-95 csak egy-két elemén tartotta meg régi vonalait, a karaktere pedig egész más lett. Mindössze a kiállításon látható példány létezik belőle, így valószínűleg egy Gallardo árának sokszorosát fizette érte az a svájci Lamborghini-gyűjtő, aki lecsapott rá. Hogy pontosan mennyit, azt sajnos nem tudni.

A Zagato egyébiránt rendszeresen előjön valami nagy dobással a Villa d'Este-n. Két éve sikerült óriási figyelmet kiváltaniuk azzal a Z4-esre épített egyedi kupéval, amit BMW Coupe Zagato néven mutattak be. A buboréktetős kétüléses jól érzékeltette, milyenek lennének a BMW-k, ha csak olaszok terveznék őket.