A bérautók felé nyit a Renault

2014.09.10. 06:13

A Renault és az olcsó autómegosztó szolgáltatásáról ismert Bolloré kötött szövetséget. Ennek értelmében a Párizsban, Bordeauxban és Lyonban üzemelő Autolib szolgáltatás számára a jövőben a Renault szállít elektromos autókat.

A Bolloré vállalat részint le szeretné cserélni a meglevő flottáját, részint terjeszkedne: Londonban és az amerikai Indianapolis-ban is hasonló bérautó-szolgáltatást indítanának. Eddig a Pininfarina által tervezett és gyártott Bluecar nevű autót használták, de úgy tűnik, a Renault kedvezőbb ajánlatot adott, így már jövőre 500, a Bolloré töltési és bérlési rendszeréhez igazodó autót szállíthat, amelyeket a Renault kis sorozatú gyártással foglalkozó Dieppe-i üzemében állítanak majd elő. A fejlesztés nagyrészt persze a Bolloré pénzéből zajlik majd, de a Renault műszaki tapasztalatainak felhasználásával. Ezt tükrözi, hogy a két vállalkozás által létrehozott közös tulajdonú cég 70%-a van a Bolloré és 30% a Renault kezében.

Az Autolib EV szolgáltatás lényege, hogy az egész Európában népszerű bérkerékpár-hálózatokhoz hasonlóan elektromos autók rövid távú bérlését teszi lehetővé, olyan áron, ami a taxikhoz képest versenyképes. A rendszer kiépítése ugyan költséges volt, de úgy néz ki, a Bolloré vállalatnak megéri foglalkozni vele – bár azt nem tudjuk, hogy tisztán üzleti alapon, vagy csak valamiféle állami támogatással együtt.