Megdöbbentő a kínai Aston Martin-klón

2014.12.08. 15:59

Az Adios, a Mikes és a Dolce Cabbana hazájában az autók egy része is másolat, nincs ezen mit csodálkozni, de az A106 jelű kisautó még abban a mezőnyben is meglepő: különféle irányokból különféle autók másolatának tűnik.

Szemből egyértelműen Aston Martin Cygnet másolat: kicsit ugyan mások a fényszórók, de az Aston Martin hűrőmaszk nagyon jól sikerült kópia. A szárnyas emblémát persze nem használhatták, de találtak helyette jobbat: a zöld oválban régimódi, cirkalmas betűkkel a Dojo márkanév olvasható. Ettől egyszerre vadulnának meg a Ford és a Land Rover ügyvédei, ha látnák, ez nem is kérdés, hisz ovális jelvénye kalligrafikus felirattal az előbbi, zöld oválja az utóbbi cégnek van. De a legszebb az egészben az, hogy profilból egy másik autót látunk újjáéledni az A106-ban: profilból ugyanis a Suzuki Alto gombkerekű változatának tűnik.

Az autó egyébként a Jiangsu Dao Jue iparvállalat terméke, és a nagyszerű Flybo Total Electrichez hasonló, bár annál valamivel fejlettebb elektromos kisautónak tűnik, amely méretre is az első Daewoo Matizt idézi. A 3,52 méteres, mintegy 800 kilogrammos autót egy 13,4 lóerős villanymotor hajtja, maximum 50 km/h sebességgel, és egy töltéssel maximum 120 km/h tehető meg a gyártó adatai szerint. Az akkumulátort szabvány 220 voltos csatlakozóból 8 óra alatt lehet 80%-ig tölteni.

A klónok klónjának az a szerencséje, hogy jó eséllyel soha nem jut ki Kína határain túlra – ha így lenne, akkor viszont egyszerre akár négy autógyár jogászaival nézhetne farkasszemet, aki forgalmazni próbálná.