2015.06.26. 14:31

Franciaországban durvul a helyzet: míg az állam évtizedekig támogatta a dízelmotoros autók terjedését, az aktuális kormányzat kifejezetten dízelmotor-ellenes intézkedéseket hozott az utóbbi hónapokban. Nem csak a támogatást vonták meg, ami a dízelmotoros autók drágulásához vezetett, de a legújabb intézkedésük alacsonyabb környezetvédelmi kategóriába is sorolja az Euro 6-os dízeleket. Ez pedig egyre jobban fáj az autógyártóknak – különösen a hazaiaknak.

Természetesen itt sem állapítható meg könnyen, hogy a dízelmotor jó megoldás-e, vagy sem. A dízelek környezetszennyezésének természete – különösen a nitrogén-oxid és a szilárd részecske-kibocsátás – mindig ellentmondásos témának számított. Ugyanakkor a dízelek hatásfoka jobb a benzineseknél, ami alacsonyabb fogyasztással, és ezzel együtt kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár, és ez kétségtelen előny. Így az autógyártóknak bőven vannak érvényes érveik a dízelek mellett. Ám a kormányzat álláspontja is érthető, hisz a jelenlegi részecskeszűrők nem oldják meg a részecske-kibocsátási problémát, hisz egy ilyen készülék a koromszemcséket csak apróbbá teszi – azaz ha lehet, az egészségre még ártalmasabbá – ami a rákos megbetegedések gyakoriságának növekedéséhez vezethet.

Egyelőre a kormányzat van erősebb pozícióban, az autógyártók szövetsége, az ACEA legfeljebb tiltakozó nyilatkozatokat adhat ki, de ha a dízel-ellenes intézkedések az autógyártók jóslatainak megfelelően hátrányos piaci helyzetbe hozzák a helyi autógyárakat, és ezekből elbocsátások következnek, az hosszú távon gyengítheti az aktuális kormány pozícióit. Azaz most úgy tűnik, a kötélhúzás épp csak elkezdődött, és egyelőre nem tudni, végül valóban visszaszorítják-e a dízelmotoros modelleket Franciaországban, vagy sem. Az intézkedés ráadásul elsősorban az új autók eladásánál számít, azaz az autóállomány változásában jó öt-tíz éves késéssel lesz érzékelhető bármiféle hatása.

Az elmúlt évtizedekben a dízelmotoros autók nem csak Franciaországban kerültek jelentős többségbe, de egész Európában. A relatíve magas üzemanyag-árak vonzóvá tették a takarékos és erős turbódízeleket, így ma már egész Nyugat-Európában a dízelmotoros járművek uralják az eladásokat, nem csak a haszonjárművek, de a személyautók piacán is. Ám ha más országok is a francia példát követik, az meg is fordíthatja ezt a trendet – ez esetben viszont Európában is előtérbe kerülhetnek a benzin-elektromos hibrid hajtású modellek.