Perelhet a Porsche a Macan klónja miatt

2015.06.27. 14:51

Újabb pofont kaphat a kínai autógyártás másolgatós fele, de ebbe már belesajdulhat a fejük: német források szerint a Porsche jogi lépésekre készül szellemi tulajdon lopásáért az év egyik legpofátlanabb klónjára válaszul.

A Zotye T700-asának híre néhány hete söpört végig az interneten. A kínai gyártótól korábban sem volt idegen, hogy vásárolt liszenszek alapján megcsinálja a maga klónjait, ezúttal azonban kérdés nélkül lemásolták a Porsche új kisterepjáróját. A T700-as 170 ezer jüanba kerül, szemben a Macan 558 ezer jüanos árával, amely árulkodik a minőségkülönbségről, de a külső hasonlóság szemet bök. A Porsche vevőit talán nem veszi el a Zotye, de azzal, hogy a koptatja a formát, sokat ront az üzleten, így abszolút érthető a németek lépése.

Nem a Porsche lenne az első, aki beleáll egy ilyen ügybe, Kínában rengeteg a hasonló eset. Emlékezetes a Ford F-150 példája, aminek kiköpött mását a JAC Motors 4R3 néven dobta volna piacra Kínában. Ott a Ford elérte, hogy a kínai hatóságok letiltsák a modellt. Volt ellenpélda is, a Land Rover például nemrég úgy döntött, nem támadja a Landwindet az X7-es néven futó Evoque-klónért, amely az egyik legpofátlanabb másolmány a kínai autógyártás történelmében. Sok gyártót elriaszt a kínai bürokrácia, na meg a kínai állammal sem akarják rontani a viszont, így legtöbbször meg sem próbálnak nekimenni a másoló gyártónak. A Porsche a jelek szerint nem a puhányok közül való, de nem lesz egyszerű menet az övé, ha még időben le akarja tiltani a gyártásérett Zotye T700-ast.