Kiss 1.-2. a kamion eb vasárnapján

2015.09.06. 17:57

A szombati első és harmadik helyezés után vasárnap egy első és egy második helyet szerzett Kiss Norbert a Kamion Európa-bajnokság magyar fordulóján. A magyar MAN-es 119 pontra növelte előnyét az összetettben.

A szombati első futamhoz hasonlóan a vasárnapi első versenyen is a címvédő Kiss Norbert, az Oxxo Racing-Axxyss Motorsport pilótája győzött a Hungaroringen zajló kamion Európa-bajnokság magyarországi fordulóján. Kiss a rajtot tökéletesen kapta el, s bár az első kanyarban Hahn szorongatta, elsőként fordult el, majd fokozatosan elkezdett ellépni a mezőnytől. A regnáló Európa-bajnok az első körben 1,5 másodperccel volt gyorsabb, mint Hahn, a versenyt azonban a harmadik körben piros zászlóval félbeszakították, mert a cseh Adam Lacko kamionja a pálya hátsó részén kigyulladt. Az összetettben Kiss mögött második pilóta ki tudott szállni a vezetőfülkéből, de a versenygépét egy olyan ponton állította le, amely balesetveszélyt jelentett volna a továbbiakban.

A futam Lacko kamionjának mentéséig, nagyjából 20 percig állt, majd a megismételt felvezető kör utáni újraindításnál Kiss ismét a külső íven tartotta Hahnt az első kanyarban és megtartotta a vezető pozíciót. A folytatásban a magyar pilóta a túlnyomó részt a célegyenesben helyet foglaló több tízezer hazai szurkoló hangos bíztatásától kísérve egyre komolyabb előnyre tett szert az üldözőkkel szemben. A hajrá, vagyis az utolsó három kör kezdetén már több mint hét másodperccel előzte Hahnt, sikere egy pillanatig sem forgott veszélyben. Kiss mögött a vasárnapi első viadalon a háromszoros Eb-győztes német Jochen Hahn lett a második, utóbbi honfitársa, a kamion Eb történetének első női futamgyőztese, a diadalt épp szombaton a Hungaroringen megszerző Stephanie Halm pedig a harmadik.

A hétvége záróviadalát a spanyol Antonio Albacete nyerte, a harmadik helyen a cseh David Vrsecky végzett. A fordított rajtrács szabálya miatt nyolcadikként startoló Kiss az első kanyarban belekeveredett a középmezőnyben folyó ütközetekbe, s csak a felső lassítónál szerezte meg a hetedik helyet, az agresszív manőverért azonban figyelmeztetést kapott a versenybíróságtól. Ez büntetéssel nem járt, így a címvédő aztán egy újabb helyet javított, majd a negyedik körben feljött ötödiknek. Kiss hat körrel a leintés előtt már negyedik volt, egy körrel később pedig a harmadik pozíciót is megszerezte, majd látványos csatát vívott és nyert meg Vrseckyvel szemben, így a hajrának másodikként vágott neki. Az élen haladó Albacetének 8.5 másodperc előnye volt Kiss-sel szemben, s a magyar Európa-bajnoknak a hátralévő három körben már nem volt ideje felzárkózni, és harcba szállni a győzelemért, így lett második.

A Hungaroring Sport Zrt. tájékoztatása szerint vasárnap 22 ezer néző látogatott ki a mogyoródi pályára, így a szombati 10 ezer fős közönséggel együtt a kétnapos versenyhétvégén összesen 32 ezer szurkoló volt ott a helyszínen. A kamion Eb két hét múlva Zolderben folytatódik. Kiss Norbi 119 pontos előnnyel érkezik majd Belgiumba.