Év Autója lett a Mazda MX-5 Japánban

2015.12.07. 17:26

Japánban most adták át a helyi Év Autója díjakat – az idén a Mazda MX-5 aratott győzelmet, de érdekes módon a második helyezést is egy kis sportkocsi, a Honda S660 nyerte.

Az már-már közmondásos, hogy a japánok csak japán autót választanak Év Autójának – eddig egyetlen kivétel fordult elő – de az meglepő, hogy zsinórban másodszor nyert a Mazda, megelőzve sokkal nagyobb riválisokat. Tavaly a Mazda 2-es kapta meg a címet, a 2015-16-os díj pedig az MX-5-ösé. Úgy tűnik, az idén a sportosabb típusokra szavaztak sokan, hisz az MX-5 és a Honda S660 után a harmadik helyezett a 2-es BMW lett. Ezzel megszerezte az Év Import-autója címet is.

Az Év Autója címen kívül osztanak a japán újságírók különdíjakat is, a kisautókét a Suzuki Alto, az innovációs különdíjat pedig a Tesla Model S kapta. Általában osztanak egy érzelmi díjat is, amely azt jelzi, hogy melyik autó tetszik legjobban a szakíróknak tisztán szubjektív alapon, de az idén hármas pontegyenlőség alakult ki a Tesla, az MX-5 és az S660 között, így ilyen díjat végül senkinek sem ítéltek.

Ezen felül díjazták még a Toyota Mirait is, amely ugyan nem indulhatott az Év Autója díjért – nem felelt meg minden kritériumnak – ám valahogy mégis el szerette volna ismerni a zsűri, hogy a japán gyártó elsőként dobott piacra hidrogén-hajtású, üzemanyagcellás szériamodellt.